Mateusz Morawiecki nyitott arra, hogy a Fidesz csatlakozzon az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) frakciójához az Európai Parlamentben – írja a Mandiner egy szerdai, lengyelországi sajtótájékoztatóra hivatkozva.

ORBÁN Viktor
Meghívót kapott Orbán Viktor és a Fidesz az egyik nagy európai uniós pártcsaládba 
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

A lap szerint a korábbi lengyel kormányfő arról beszélt, hogy erre az esetleges lépésre legkorábban a nyári európi parlamenti választásokat követően kerülhet sor. Ez egyébként egybevág azzal, amit korábban Orbán Viktor magyar kormányfő (egyben a Fidesz elnöke) sajtófőnöke, Havasi Bertalan nyilatkozott a témában. Ő január közepén ugyancsak a Mandinernek mondta el, hogy 

a Fidesz még nem döntött arról, melyik európai pártcsaládhoz kíván csatlakozni, vagy arról, hogy újat hoz-e létre. Erről az európai parlamenti választás után várható döntés.

Mindenesetre jelenleg az ECR két legnagyobb pártja a volt lengyel kormánypárt, a PiS (így bírnak relevanciával a témában Mateusz Morawiecki szavai), valamint a Giorgia Meloni olasz miniszterelnök által vezetett Fratelli d'Italia.

Az ECR még 2009-ben jött létre, összesen 67 képviselője van az Európai Parlamentben. Összesen 16 ország húsz pártját tömöríti. Deklaráltan jobbközép politikai csoport, amely a nemzetek szuverenitását helyezi előtérbe és annak mentén kívánja megreformálni az Európai Uniót.