Közleményben ítélte el és szándékos rombolásnak minősítette az ukrán mezőgazdasági minisztérium a lengyel gazdáknak a közös határon tartott tiltakozó akcióját, melynek során ukrán gabonát öntöttek ki egy kamionból az úttestre.

Farmers with tractors block the access to the Polish-Ukrainian border crossing in Dorohusk, eastern Poland, on February 9, 2024, during a farmers' protest across the country against EU politics and Ukrainian agricultural products allowed on EU market at low prices. (Photo by Wojtek Radwanski / AFP)
Fotó: AFP

A lengyel rendőrség közölte, hogy vizsgálja azt az esetet, miután lengyel gazdák megállítottak egy ukrán gabonát szállító kamiont vasárnap a határátkelőn, és rakományát a földre engedték.

Az erőszak újabb eszkalációja zajlik közös határunkon

– jelentette ki Tarasz Kacska ukrán gazdasági miniszterhelyettes, és arra figyelmeztetett, hogy ha a lengyel hatóságok nem reagálnak a tönkretett szállítmányra, az „az idegengyűlölet és a politikai erőszak további fokozódásához vezethet”.

A lengyel gazdák pénteken vonták blokád alá a lengyel–ukrán határátkelőket , és forgalomlassító akciót is tartottak a lengyelországi közutakon az zöldmegállapodása és az ukrán mezőgazdasági termékek európai uniós behozatala ellen tiltakozva. A lengyel gazdák november végétől január elejéig az egyik lengyel–ukrán határátkelőnél már tartottak hasonló tiltakozó akciót, amellyel az akkoriban több határátkelőn folytatott fuvarozói sztrájkhoz csatlakoztak. Országos forgalomlassító tiltakozó akciót a gazdák január 24-én is tartottak.

Andrij Szadovij, a nyugat-ukrajnai Lviv (Lemberg) polgármestere hétfőn a Telegram közösségi platformon posztolt egy fotót az útra ömlött gabonáról. A képhez fűzött kommentárjában azt állította, hogy a gabonát a lengyelek öntötték ki, akik szerinte oroszbarát provokatőrök voltak. Hozzáfűzte, hogy az álblokád folytatódik a határon.

A polgármester azt írta bejegyzésében, hogy „az ukránok szó szerint a vérükkel öntözik azokat a földeket, amelyeken a gabona terem”. Mint írta:

Egy háború dúlta földön aratni felér a bombamentesítéssel. A (lengyelek) viselkedése kicsinyes és szégyenletes.

A lengyel gazdák tavaly óta tiltakoznak az Európai Unió szabályozása ellen, amely vámmentessé tette és az unióban előírt szigorú minőségi követelményektől is mentesíti az ukrán mezőgazdasági termékek behozatalát, súlyos versenyhátrányt okozva nekik.

Ukrajnában már kiürült a gazdálkodók pénztárcája , mivel a jövedelmük jelentősen csökkent az nehézségei miatt az elmúlt két évben. Az agrárminiszter szerint az ukrán gabona gyengébb minőségű lehet idén, sőt, a vetés területe is csökkenhet.