Közélet

Zelenszkij: milliók halhatnak meg amerikai támogatás nélkül

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint Putyin sosem hagyja abba a harcot és nem áll le, amit Trump nem ért, mivel nem harcolt az orosz vezető ellen. Az ukrán államfő úgy véli, hogy amerikai támogatás nélkül a védekezés, a pozíciók tartása is nehézségekbe fog ütközni.

Donald Trump egykori elnök az amerikai érdekek ellen tesz, ha az újraválasztása esetén úgy dönt, hogy Oroszországot támogatja Ukrajna ügyében – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a CNN-nek. Zelenszkij szerint Trump – aki korábban azt állította, hogy megválasztása esetén néhány nap alatt véget vetne a konfliktusnak – nem érti Putyin céljait.

Ukraine's President Volodymyr Zelensky attends a press conference during the "Ukraine Year 2024" forum in Kyiv on February 25, 2024, marking the second anniversary of the Russian invasion of Ukraine. (Photo by Sergei SUPINSKY / AFP)
Fotó: AFP

A politikus úgy véli, hogy Putyin sosem hagyja abba a harcot és nem áll le, amit Trump nem ért, mivel nem harcolt az orosz vezető ellen. Hozzátette: az amerikai támogatás nélkül a védekezés, a pozíciók tartása is nehézségekbe fog ütközni a fronton. Zelenszkij elárulta, hogy Mike Johnson amerikai házelnökkel is egyeztetett a segélycsomagról, a beszélgetés után pedig optimistábban tekint a jövőbe.

Johnson ugyanis azt mondta, hogy mindent megtesz Kijev támogatásáért. Az ukrán elnök reagált J. D. Vance amerikai republikánus szenátor szavaira, aki néhány napja kijelentette, hogy a háború kimenetele nem fog megváltozni, még akkor sem, ha Ukrajna megkapja a kért támogatást. Zelenszkij szerint Vance nem érti, mi folyik a fronton, és 

amerikai segítség nélkül milliók halnak meg a jövőben.

Az ukrán elnök arról is beszélt, hogy Oroszország milliárdokat költ dezinformációk terjesztésére, amit sikeresen használ fegyverként, és befolyásolja az amerikai vitákat, például felnagyítja az ukrán áldozatok számát. A politikus kijelentése azután hangzott el, hogy vasárnap Zelenszkij először beszélt az elesett ukrán katonák számáról: szerinte Ukrajna 31 ezer, Oroszország 180 ezer katonát veszített.

A számokat nem lehet megerősíteni független forrásból, ráadásul amerikai tisztviselők tavaly augusztusban 70 ezerre tették az elhunyt ukrán katonák számát. Azóta Kijev több véres csatát is elvesztett, így elemzők szerint a 31 ezres adat aligha lehet igaz. Ehhez kapcsolódik, hogy Ukrajna eddig jóval több elesett orosz katonáról beszélt.

Folytatják előretörésüket az oroszok: bevonultak a nyári ukrán ellentámadás során visszafoglalt egyetlen településre

Az orosz csapatok elfoglalták az Avgyijivkától nyugatra található Lasztocskine falut – ismerték el az ukrán lapok is. A beszámolók szerint az ukrán egységeknek ki kellett vonulniuk a településről, hogy elkerüljék a logisztikai útvonalak elzárását és megmentsék a személyzetet. Videófelvételek szerint az orosz csapatok bevonultak Robitine faluba is, a nyári ukrán ellentámadásban visszafoglalt egyetlen településre.

 

 

 

oroszország Ukrajna Oroszország Volodimir Zelenszkij ukrán elnök
Kapcsolódó cikkek