Közélet

Folytatják előretörésüket az oroszok: bevonultak a nyári ukrán ellentámadás során visszafoglalt egyetlen településre

Az oroszok elfoglalták Lasztocskinét Avgyijivka közelében, és a videófelvételek szerint nagy erőkkel bevonultak Robitine faluba is, a nyári ukrán ellentámadás során visszafoglalt egyetlen településre.

Az orosz csapatok elfoglalták az Avgyijivkától nyugatra található Lasztocskine falut – ismerték el az ukrán lapok is. A beszámolók szerint az ukrán egységeknek ki kellett vonulniuk a településről, hogy elkerüljék a logisztikai útvonalak elzárását és megmentsék a személyzetet. 

Process of evacuation from the frontline of injured Ukrainian soldiers continues
Fotó: Anadolu via AFP

A frontvonalról korábban már megjelent egy térkép, amely azt mutatja, az ukránok itt nem is terveznek nagyon komoly ellenállást kifejteni, az új, első és másodvonalakat a városon kívül építették ki. Az ukránok szerint Szeverne faluból is kivonultak a védelmi erők, az oroszok oda is bevonulhattak.

A lényegében sikertelen nyári ukrán ellentámadás egyetlen felmutatható eredménye Robitine település visszafoglalása volt – az oroszok ezt is nagy erőkkel támadják. Videófelvételek szerint bevonultak a Zaporizzsja régióban lévő településre, és nagyjából a felét már elfoglalták. Az e területről megjelent videók tanulsága szerint az orosz páncélozott járművek áttörték az ukrán védelmi vonalakat, és leszállították az orosz katonákat a település kellős közepéig.

Októberben az ukrán erők átkeltek a Dnyeper orosz oldalára, és létrehoztak egy tartós pozíciót a bal parton, azonban Ukrajna a napokban azt is elvesztette. Az elmúlt hetekben Kijev egyre több területet veszít: az ukrán hadsereg új főparancsnokának első nagy katonai tévedése az volt, hogy bejelentette, az ukrán csapatok tartani fogják a pozícióikat, és újabb ukrán erősítés érkezik az avgyijivkai katlanba. 

 

Robotine Lastochkyne orosz-ukrán háború
Kapcsolódó cikkek