Kalapáccsal támadtak rá Leonyid Voklovra, a néhai Alekszej Navalnij vezető politikai stratégájára a litván fővárosban, Vilniusban kedden közölte szerdán Navalnij volt szóvivője, Kira Jarmis.

Volkovot a háza előtt támadták meg. Valaki betörte kocsijának ablakát, majd könnygázt fújt a szemébe, ezután a kalapáccsal kezdte ütlegelni Leonyidot

írta Jarmis az X-en, melyhez képeket is mellékelt, amelyeken Volkov homloksérüléssel és vérző lábbal látható, a háttérben a megrongált autóval.

Chief of Staff of Russian opposition leader Alexei Navalny, Leonid Volkov, attends the Copenhagen Democracy Summit at The Royal Danish Playhouse (Skuespilhuset) in Copenhagen, on June 10, 2022. The fifth edition of the summit takes place from June 9-10, 2022. (Photo by Philip Davali / Ritzau Scanpix / AFP) / Denmark OUT
Fotó: AFP


A litván külügyminiszter, Gabrielius Landsbergis megdöbbentőnek nevezte az esetet. „Az elkövetőknek felelniük kell bűneikért” írta az X-en.

A litván rendőrség az áldozatot meg nem nevezve közölte, hogy bejelentést kapott arról, hogy egy férfit megtámadtak a háza előtt. A rendőrök nyomozást indítottak, és elkerítették a Volkov házához közeli fenyőerdőt, amely Vilnius északi külvárosi részén található, majd kutyákkal átfésülték a terepet.

Navalnij politikai csoportjának, a Korrupcióellenes Küzdelem Alapítványa (FBK) tagjainak nagy része az területén, a többi közt Litvániában tartózkodik, miután elmenekültek Oroszországból.