Szlovénia 58 közigazgatási egységéből 54-ben sztrájkoltak szerdán a hivatalnokok, méltányos fizetést és létszámbővítést követelve, hogy megbirkózhassanak az ügyfelek megnövekedett számával, különösen a külföldiek ügyeinek feldolgozásával – közölte az Államigazgatási Szervek Szakszervezetének vezetője, hozzátéve: amíg követeléseik nem teljesülnek, minden szerdán beszüntetik a munkát.

Slovenian parliament building National assembly building Å ubiÄ?eva ulica Trg republike Replublic square Ljubljana Slovenia Europe
Fotó: Robertharding via AFP

Francisek Verk elmondta: továbbra is azt követelik, hogy a legalacsonyabban fizetett alkalmazottak kapjanak többet a minimálbérnél, és szabályozzák a pénztári munkáért járó prémiumokat, a felsőfokú végzettséggel rendelkező szakemberek pedig a minisztériumi alkalmazottakkal azonos fizetést kapjanak.

Egy 38 év szolgálati idővel rendelkező hivatalnok nettó bére 928,81 euró (368 ezer forint), egy jogi szakértő nettó bére pedig 1026,26 euró (407 ezer forint) – hangsúlyozta, hozzátéve: az emberek már nem hajlandók ennyi pénzért dolgozni. Rámutatott, hogy sok alkalmazott emiatt távozik a közigazgatásból, és a hivatalok nem képesek pótolni őket.

Franc Props közigazgatási miniszter elmondta: a kormány nem tagadja, hogy problémák vannak a közigazgatási egységekben, ugyanakkor úgy vélte: ezeket sztrájk nélkül is meg lehetett volna oldani.

Megjegyezte, hogy idén több megbeszélést is tartottak a szakszervezetek képviselőivel, és egyebek között megemelték a létszámtervekben szereplő álláshelyek számát.

Mirko Stopar, a kormány tárgyalócsoportjának vezetője a sajtónak úgy nyilatkozott: a lehetséges megoldások összehangolásához még némi időre van szükségük, de vannak arra utaló jelek, hogy ezeket hamarosan közös nevezőre tudják hozni. Ami a fizetéseket illeti, a kormány ragaszkodik ahhoz, hogy a problémákat a bérreformjáról szóló általános tárgyalások részeként kezelje – húzta alá.

Az UFO miatt van munkabeszüntetés a frankfurti reptéren

Mintegy hatszáz járatot törölnek, ez közel hetvenezer utast érint Németország legnagyobb repülőterén.