Az elmúlt hónapok hírfolyamában felkapott sztori volt, hogy Magyarország védelmi megállapodást kötött Kínával. Ennek részleteiről ebben a cikkben írtunk. Majd az is kiderült a német die Welt közléséből, hogy Szerbiához hasonlóan magyar városokban is megjelenhetnek kínai rendőrök.

Xi'an,,China,-,2015,,11,April:,A,Young,Police,Officer
kínai rendőrök
Kiderült, mit fognak csinálni a kínai rendőrök Magyarországon – nem azt, amire sokan gondoltak / Fotó: Shutterstrock

A hírt akkor a Belügyminisztérium is megerősítette, ugyanakkor rögtön le is hűtötte a fejlemény által felborzolt kedélyeket (sokan már azt vizionálták, hogy kínai rendőrök fognak eljárni magyar állampolgárokkal szemben – a szerk.). „Az együttműködési megállapodás célja a két ország idegenforgalmi területei biztonságának javítása a turisztikai csúcsidőszakokban és általában a nagyobb tömegeket vonzó események alkalmával” – húzta alá a belügyi tárca.

Egyúttal arra is rámutatott, hogy a kínaihoz hasonló megállapodások megkötése nem példa nélküli, hiszen

  • magyar rendőrök is segítik a horvát kollégáik munkáját a horvát tengerparton a turisztikai főszezonban.
  • Sőt, osztrák rendőrök is láttak már el magyar kollégáikkal közös szolgálatot a Balatonnál.

Mit fognak csinálni a kínai rendőrök Magyarországon?

Hogy pontosan mikor és mely városokban, hány kínai rendőr járőrözhet Magyarországon, arról a végrehajtó szervek illetékesek dönteni. Ők alakítják majd ki ezt a struktúrát a szolgálatszervezési szempontok figyelembevételével. Mindezt azóta se pontosították, ugyanakkor a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely részleteket közölt arról, mit fognak csinálni a kínai rendőrök Magyarországon.

A 444.hu kérdezett rá, hogy nem sérti-e Magyarország szuverenitását ez a megállapodás. A Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy felelt, hogy

ha kínai rendőrök intézkedhetnének magyar vagy magyarországi turistákkal szemben, az sértené, de itt nem erről van szó.

Elmondta, hogy ez az együttműködés ugyanolyan, mint például a szlovák, az osztrák és a szlovén társszervekkel kötöttek: onnan ide és innen oda is küldenek rendőröket. „Ennek a sajtóban nagyra fújt ügynek az a megfejtése, hogy sok turista jön, a velük való kommunikáció pedig nehézkes. Ilyenkor szokott bilaterális megállapodás köttetni és megy magyar rendőr is külföldre, például Horvátországba vagy jön Magyarországra osztrák, szlovén és szlovák rendőr” – magyarázta.

Kiemelte, hogy a kínai rendőrök Magyarországon nem viselhetnek fegyver és nem is intézkedhetnek, csak a magyar rendőrrel párban járőrözhetnek.

Ez pedig nyilván segítséget jelent, amikor kíniakat ellenőriznek a magyar hatóságok. Amikor a lap visszakérdezett, hogy ha csak ennyi a szerepük a kínai rendőröknek, miért nem inkább tolmácsokat fogadnak fel, Gulyás Gergely úgy reagált, hogy lényegében hasonló szerepet fognak betölteni azzal, hogy a szakmai hátterük miatt előnyösebb velük együtt dolgozni egy rendőrségi intézkedésnél és a bűnöldözés szempontjából is ez a hatásosabb.

Arról van szó, hogy a magyar rendőr odamegy egy kínaihoz és intézkedik. Ha van mellette egy kínai, ezt egyszerűbben teszi meg. Ennek szabályozott nemzetközi keretei vannak. Az elmúlt években sokszorosára nőtt a magyarországi kínai turisták száma, nem beszélve arról, hogy Budapesten kínai kolóniai is él. Ezért ez egy észszerű döntés – zárta válaszát. Érdemes megjegyezni, hogy a 2022-es adatai szerint 18 154 kínai állampolgárságú személy élt Magyarországon, miközben tíz évvel korábban a 10 ezret sem érte el.

Új óriásbörtön nyílik Magyarországon – nem lesznek kulcsok az ajtókhoz

A kiemelt biztonságú csengeri börtön több szempontból is kuriózum. Egyfelől óriási, hiszen 1500 fő befogadására alkalmas. Másfelől pedig Magyarország legmodernebb ilyen intézménye lesz. Még pár hónap, és átadják.