A két ország rendőrei a jövőben közösen láthatnak el járőrszolgálatot – ezt a Belügyminisztérium közölte a Telex érdeklődésére.

20230602 Nyíregyháza A rendőrségre 2023. június 1-jén délután érkezett bejelentés, mely szerint egy 80 éves, egyedül élő nőt nyíregyházi otthonában holtan találtak.A Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság emberölés bűntett elkövetésének gyanúja miatt folytat büntetőeljárást ismeretlen tettes ellen.Fotó: Gazdag Mihály GMKelet-Magyarország
Hivatalos: kínai rendőrök is járőrözhetnek Magyarországon – és ebben nincs semmi különös. Fotó: Gazdag Mihály / Kelet-Magyarország

A lap azért kereste meg mert a tárcát, mert a napokban a német Die Welt arról írt, hogy Szerbiához hasonlóan Magyarországon is megjelenhetnek kínai rendőrök, miután erről megállapodás született a magyar belügyminiszter, Pintér Sándor és a kínai közbiztonsági miniszter között február végén. 

A tárca most tehát megerősítette ezt, és jelezte, hogy erre azért van szükség, hogy ezzel is segítsék a két ország állampolgárai és hatóságai közötti hatékonyabb kommunikációt, javítva a belbiztonságot és a közrendet. Hangsúlyozták, hogy az együttműködési megállapodás célja a két ország idegenforgalmi területei biztonságának javítása a turisztikai csúcsidőszakokban és általában a nagyobb tömegeket vonzó események alkalmával.

Érdemes megjegyezni, hogy a 2022-es adatai szerint 18 154 kínai állampolgárságú személy élt Magyarországon, miközben tíz évvel korábban a 10 ezret sem érte el. 

A tényleges létszámukat a becslések ennél jóval magasabbra teszik. 

Az országban élő kínaiak jellemzően csak kínai állampolgársággal rendelkeznek, magyarral nem. A belügyi tárca arra is rámutatott, hogy a kínaihoz hasonló megállapodások megkötése nem példa nélküli, hiszen 

  • magyar rendőrök is segítik a horvát kollégáik munkáját a horvát tengerparton a turisztikai főszezonban. 
  • Sőt, osztrák rendőrök is láttak már el magyar kollégáikkal közös szolgálatot a Balatonnál.

Hogy most pontosan mikor és mely városokban hány kínai rendőr járőrözhet Magyarországon, arról a végrehajtó szervek illetékesek dönteni. Ők alakítják majd ki ezt a struktúrát a szolgálatszervezési szempontok figyelembevételével.

Ugyanazt adhatják a magyar gazdaságnak a kínaiak, mint a 90-es években idetelepült amerikai cégek

Jótékony hatással lehet a magyar tulajdonú vállalatok hatékonyságára és ezáltal a nyereségükre, ha a betelepülő világcégek átadják a tudásukat, és nem csak a saját beszállítóikat hozzák helyzetbe – ezt mondta a Világgazdaságnak Lakatos Péter, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének társelnöke. A Videoton társ-vezérigazgatója szerint nem nemzetiségfüggő, hogy világszínvonalú cégek milyen technológiát hoznak be, és azok hogyan hasznosulnak a magyar gazdaságban, mindenesetre bőven van pozitív és negatív példa is a különböző országokból származó FDI-ok között. Az akkugyárakról úgy vélekedett, hogy most még nehéz megítélni, hogy ezek valóban mekkora hasznára lesznek a gazdaságnak, mindenesetre jobban örült volna, ha orvosiműszer-gyártó cégek is hasonló számban érkeznek Magyarországra.