Közélet

Az izraeli háború 232. napja - Spanyolország követeli, hogy Izrael tartsa be a Rafahhal kapcsolatos bírósági ítéletet

José Manuel Albares spanyol külügyminiszter felhívta Izrael figyelmét arra, hogy az ENSZ nemzetközi bíróságának ítélete kötelező. Az ítélet szerint Izraelnek fel kell hagynia a Rafah elleni bombázással és szárazföldi hadműveletekkel. Egyes források szerint a jövő héten akár már újra is indulhatnak a tárgyalások Izrael és a Hamász között.

A spanyol kormány szombaton követelte Izraeltől, hogy teljesítse az ENSZ legfelsőbb bíróságának parancsát: azonnal hagyja abba a bombázást és a Rafah elleni szárazföldi támadást. Spanyolország hangsúlyozta, hogy a nemzetközi bíróság ítélete jogilag kötelező jellegű. 

Israeli attacks continue in Gaza Strip
Spanyolország követeli, hogy Izrael állítsa le a Rafah elleni támadásokat / Fotó: Anadolu via AFP

„A nemzetközi bíróság által meghatározott elővigyázatossági intézkedések, beleértve azt is, hogy Izraelnek be kell fejeznie rafahi katonai offenzíváját, kötelezők. Izraelnek be kell tartania ezeket” – írta José Manuel Albares spanyol külügyminiszter a The Guardian szerint

Ugyanez vonatkozik a tűzszünetre, a túszok szabadon bocsátására és a humanitárius segélyek Gázába való bejutására

– tette hozzá Albares. A hágai Nemzetközi Bíróság elrendelte, hogy Izrael állítson le minden olyan rafahi hadműveletet, amely „egészben vagy részben” elpusztítja a palesztin népet. Közben fontos tény, hogy a háború azután tört ki, hogy a Hamász terroristái több mint 1200 civlit mészároltak le a lehető legerőszakosabb és legembertelenebb módon. A gázai egészségügyi minisztérium szerint legalább 35 903 palesztin meghalt és 80 420-an megsérültek Izrael Gáza elleni katonai offenzívájában október 7. óta.

A jövő héten újraindulnak a közvetített tárgyalások Izrael és a Hamász között

a Gázai övezetben fogva tartott izraeli túszok kiszabadításáról – közölte szombaton egy tisztviselő, aki ismeri az ügyet. A Reuters szerint a tárgyalások újraindításáról szóló döntés azután született, hogy az izraeli Moszad hírszerző ügynökség vezetője találkozott a CIA vezetőjével és a közvetítőként tevékenykedő katari miniszterelnökkel – mondta a forrás, aki nem volt hajlandó azonosítani magát.

 

izraeli háború spanyolország nemzetközi bíróság Hamász tűzszünet
Kapcsolódó cikkek