Közélet

Rafahot bombázta Izrael, közvetlenül azután, hogy a Nemzetközi Bíróság elrendelte, azonnal állítsa le az offenzívát

A hágai Nemzetközi Bíróság elrendelte, hogy Izrael állítson le minden olyan rafahi hadműveletet, amely „egészben vagy részben” elpusztítja a palesztin népet. Közben fontos tény, hogy a háború azután tört ki, hogy a Hamász terroristái több mint 1200 civlit mészároltak le a lehető legerőszakosabb és legembertelenebb módon.

Az izraeli hadsereg szombaton bombázta a Gázai övezetet, beleértve Rafahot is, alig pár órával azután, hogy a Nemzetközi Bíróság (ICJ) elrendelte, hogy függessze fel műveleteit ebben a régióban.

Túlélők után kutatnak egy izraeli csapás helyszínén Gáza város Al-Daraj negyedében 2024. május 24-én, az Izrael és a Hamász csoport közötti konfliktus közepette / Fotó: AFP

A bírósági ítélet egyébként a Dél-Afrika által mintegy tíz nappal ezelőtt benyújtott további kérésre vonatkozik olyan ideiglenes intézkedések meghozatalára, amelyek arra utasítanák Izraelt, hogy állítsa le minden katonai műveletét a Gázai övezetben. A hágai Nemzetközi Bíróság elrendelte Izraelt, hogy állítson le minden olyan rafahi hadműveletet , amely „egészben vagy részben” elpusztítja a palesztin népet, ezzel csapást mérve Jeruzsálem diplomáciai kezdeményezésére és igazságszolgáltatási rendszerére.

A bíróság azonban pénteken nem kötelezte az IDF-et, hogy teljesen kivonuljon Gázából, vagy korlátozza katonai akcióit az enklávé más részein.

A Hamasz, a Palesztin Hatóság és Dél-Afrika üdvözölte az ICJ parancsát, és úgy értelmezte, hogy Izraelnek le kell állítania minden katonai tevékenységet a Gázai övezet Rafah területén. Izrael azzal védekezett, hogy „nem hajtott végre és nem is fog olyan katonai műveleteket végrehajtani Rafah térségében, amelyek a palesztin polgári lakosság teljes vagy részleges megsemmisítéséhez vezetnek”.

Több mint 800 ezer palesztin menekült el Rafahból azóta, hogy Izrael megkezdte a korlátozott rafahi hadműveletet a hónap elején. Párizsban közben erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy tűszünet jöjjön létre Izrael és a Hamász közötti  – írja az AFP.

Mint ismert, október 7-én a Hamasz terrorszervezet és támogatóik beözönlöttek Izraelbe Gázából. Ezek a kíméletlen terroristák légi, szárazföldi és tengeri úton lépték át Izrael határát, és brutálisan megtámadtak mindenkit, akivel találkoztak a határ menti városokban és falvakban, koruktól és nemüktől függetlenül - emlékeztet a The Jerusalem Post abban a cikkében, amelyikben felhívta a figyelmet, hogy a vezető média szolgáltatók részrehajlóan tájékoztatják olvasóikat az eseményekről.

Több mint 1200 embert mészároltak le a lehető legerőszakosabb és legembertelenebb módon, gyakran miután megerőszakolták és megkínozták őket. Ezenkívül több mint 250 embert raboltak el Gázában, az apró gyerekektől az idős holokauszt-túlélőkig, ahol körülbelül 130-an maradtak élve vagy holtan, akik közül néhányat meggyilkoltak ott. 

 

 

Hamász izraeli háború Rafah Izrael Nemzetközi Bíróság
Kapcsolódó cikkek