Közélet

Financial Times: a magyarok mindent blokkolnak, ami Ukrajna katonai támogatásával kapcsolatos

A G7 miniszterei közelebb léphetnek ma az orosz eszközökkel kapcsolatos megállapodáshoz Ukrajna megsegítésére. A Financial Times cikke szerint ugyanakkor az Orbán-kormány próbálja késlelteti annak a törvénynek az elfogadását, amely ezt lehetővé tenné.

A G7-ek már vizsgálják, hogyan lehet a befagyasztott orosz vagyonból származó bevételt Ukrajna megsegítésére fordítani – mintegy 300 milliárd dollárnyi (106,1 ezermilliárd forint) orosz vagyont zároltak azután, hogy Oroszország 2022 februárjában megtámadta Ukrajnát. A Financial Times szerint ugyanakkor Orbán Viktor miniszterelnök próbálja késlelteti annak a törvénynek az elfogadását, amely lehetővé tenné, hogy Ukrajna 2 milliárd (707,4 milliárd forint) eurót költhessen fegyverekre ebből a befagyasztott orosz vagyonból.

Prime Minister Of Hungary Viktor Orban At The European Council, befagyasztott orosz vagyon
Magyarország áll egyedül Ukrajna és a befagyasztott orosz között / Fotó: NurPhoto via AFP

A G7-csoport hetek óta arról tárgyal, hogy hogyan lehetne a legjobban kiaknázni azokat az eszközöket (főbb valuták és államkötvények), amelyeket többnyire európai székhelyű letétkezelőkben tartanak. Az Egyesült Államok szorgalmazza G7-partnereit, hogy támogassák azt a kölcsönt, amely akár 50 milliárd dollárt (17,7 ezermilliárd forint) is biztosíthat Kijevnek a közeljövőben – írja a Reuters. A nyilatkozat nem fog jelentős változtatásokon átmenni a szombaton megjelenő végleges verzió előtt a G7 forrása szerint.

Orbán Viktor régóta érvel amellett, hogy a nyugat nem nyerheti meg az ukrajnai háborút

írja a Financial Times. A befagyasztott orosz vagyonból származó nyereség felhasználásáról szóló megállapodás érdekében az EU illetékesei olyan alkut ajánlottak Magyarországnak, hogy a brüsszeli forrás rájuk eső részét nem fordítják fegyvervásárlásra Ukrajna számára – mondta egy EU-s forrás. A Financial Times szerint ez győzte meg Orbán Viktort arról, hogy ne vétózza meg a Kijevnek szánt több mint 50 milliárd eurós segélycsomagot, de 

Magyarország hátráltatja a végrehajtást azzal, hogy nem támogatja a szükséges jogszabályt.

A lap szerint hazánknak aggályai vannak a fizetések automatikussá tételével kapcsolatban. A diplomaták abban reménykednek, hogy sikerül megoldást találni a problémák megoldására a júliusi kifizetés előtt. „Azon dolgozunk, hogy megoldást találjunk a jövőbeli bevételekre vonatkozóan. Reméljük, hogy itt lefektetjük a megoldás alapjait – talán a G7-csúcson” – mondta Giancarlo Giorgetti, Olaszország pénzügyminisztere. Bármilyen részletes megállapodáshoz a G7-ek vezetőinek jóváhagyására van szükség, akik jövő hónapban Pugliában találkoznak, de megfigyelők szerint szombaton „elvi” megállapodás születhet.

A német álláspont is módosult: 

Berlin immár hajlandó támogatni az amerikai tervet, hogy a befagyasztott orosz vagyonból származó profitot Ukrajna megsegítésére fordítsák. 

A németek beleegyezése kulcsfontosságú, és közelebb vihet ahhoz, hogy a novemberi amerikai elnökválasztás eredményétől függetlenül biztosítsák a támogatást Kijevnek. Német illetékesek azonban nem számítanak végső megegyezésre a G7 június 13. és 15. között tartandó csúcstalálkozója előtt, valamint arra sem, hogy az intézkedés még az idén életbe lépjen.

 

G7 orosz befagyasztott Orbán Viktor vagyon
Kapcsolódó cikkek