Közélet

Lenyomta a marihuána az alkoholt az Egyesült Államokban

Többen füveznek naponta, mint ahányan isznak.

Több millió amerikai fogyaszt naponta vagy majdnem mindennap marihuánát, 2022 óta többen, mint ahányan alkoholt isznak ugyanilyen rendszerességgel – derült ki az országos adatok friss elemzéséből. Az Addiction című szakfolyóiratban szerdán nyilvánosságra hozott tanulmány adatai szerint 2022-ben nagyjából 17,7 millió ember fogyasztott kannabiszt ennyire gyakran, míg az alkohol esetében ez a szám 14,7 millió volt a 333 millió lakosú országban.

Green,Leaves,Of,Medicinal,Cannabis,With,Extract,Oil.medical,Marijuana,Flower
A legtöbb amerikai államban legális a kannabisz / Fotó: Shutterstock

A jelenlegi kannabiszfogyasztók jó 40 százaléka napi vagy majdnem napi szinten használja a szert. Ez a minta jobban társítható a dohányzáshoz, mint a tipikus alkoholfogyasztáshoz

– idézte az ABC News a tanulmány szerzőjét, Jonathan Caulkinst, a Carnegie Mellon University kutatóját.

A portál megjegyezte, hogy a kutatás a National Survey on Drug Use and Health adatain alapul. Ez egyéves országos felmérés a legális és illegális drogok használatáról, valamint a mentális zavarokról, amelyet az Egyesült Államok szövetségi kormánya végez 1971 óta, és az Egyesült Államokban a dohány-, alkohol- és drogfogyasztás önbevallásos becslésének nagyra becsült forrása.

1992 és 2022 között tizenötszörösére nőtt a mindennap kannabiszt fogyasztók száma.

Caulkins szerint azonban a növekedésben szerepet játszhat az is, hogy a nagyobb társadalmi elfogadottságnak köszönhetően többen merik bevallani, hogy füveznek.

A legtöbb államban már engedélyezett a gyógyászati vagy rekreációs célú marihuána, bár szövetségi szinten továbbra is illegális. Novemberben a floridai választók döntenek a kérdésben, a szövetségi kormány pedig a marihuána kevésbé veszélyes kábítószernek való átminősítésére törekszik.

David A. Gorelick, a Marylandi Egyetem orvosi karának pszichiátriaprofesszora azonban arra hívta fel a figyelmet, hogy 

kutatások bizonyítják: a nagy gyakorisággal fogyasztók nagyobb valószínűséggel válnak marihuánafüggővé.

Gorelick, aki nem vett részt a tanulmány megírásában, úgy véli, a napi használók száma arra utal, hogy több embernél áll fenn a kockázat a problémás kannabiszhasználat vagy a függőség kialakulására.

„A nagy gyakoriságú használat növeli a kannabiszhoz kapcsolódó pszichózis kialakulásának kockázatát is, egy olyan súlyos állapotot, amikor az ember elveszíti a kapcsolatot a valósággal” – tette hozzá.

 

marihuána legalizáció marihuánafogyasztás marihuánafüggőség
Kapcsolódó cikkek