Többet költöttek legálisan kapható marihuánára 2022-ben az Egyesült Államokban, mint például csokoládéra vagy kézműves sörökre. Az előbbi forgalma elérte a 30 milliárd dollárt, míg a csokipiac „mindössze” 20 milliárdot tett ki. A különbség azért is döbbenetes, mert marihuánát nem minden államban lehet legálisan kapni, szemben az édességekkel. 

Glass,Jar,Full,Of,Cannabis,Sativa,For,Sale,At,A
Glass jar full of Cannabis Sativa for sale at a market stall.
Fotó: Shutterstock

A marihuána ezzel toronymagasan a második legkelendőbb élvezeti cikké vált az Egyesült Államokban, óriási adóbevételeket is generálva a legalizálással. Igaz, a legnépszerűbb élvezeti cikket, a dohányzást nem tudta lenyomni, cigarettára és dohánytermékekre még mindig több mint 53 milliárd dollárt költenek az amerikaiak, bár az összeg folyamatosan csökken. 

A marihuánapiac viszont óriási növekedés előtt áll: a becslések szerint 2028-ra a teljes forgalom eléri az 57 milliárd dollárt. 

Az Egyesült Államokban jelenleg húsz államban teljesen legális a marihuána – illetve a fővárosban, Washingtonban és további 18 államban engedélyezve van az orvosi felhasználása. A legalizált államokban is csak licencelt, legális boltokban lehet vásárolni, így összességében azokban is virágzik a feketepiac. 

A Fox News cikke szerint emiatt is lobbiznak a fővárosban, hogy országszerte váljon legálissá a marihuána, hogy még jobban vissza lehessen szorítani a feketepiacot. 

Így legalizálná a kannabiszfogyasztást a német kormány

A mostani tervezet eltér az októberben előterjesztett javaslattól.

Magyarországon szigorítanának

A 15–29 éves magyarországi fiatalok komoly nemzedéki problémának tartják a kábítószerek elterjedését, ezért ha a szabályozás szigorítása vagy enyhítése lenne a kérdés, kétharmaduk a szigorítás pártján állna – derült ki az Ifjúságkutató Intézet közvélemény-kutatásából. Az intézet év elején publikált jelentéséből, melyet ezer 15–29 éves magyar állampolgár személyes megkérdezésével készítettek, kiderült, hogy a nemzedéki problématérkép ötödik legjelentősebb eleme a drogok, kábítószerek és az alkohol elterjedése volt. Székely Levente, az Ifjúságkutató Intézet igazgatója közölte, a friss adataik szerint „a fiatalok kétharmada szigorításpárti”. Arra a kérdésre ugyanis, hogy „Ön inkább szigorítaná vagy enyhítené a kábítószerekkel kapcsolatos törvényi szabályozást”, 30 százalék válaszolt úgy, hogy jelentősen, további 38 százalék úgy, hogy inkább szigorítaná, ezzel szemben 21 százalék inkább, 4 százalék pedig jelentősen enyhítené a szabályozást.