BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Magyarország nagyon messzire ment a többi EU-tagállam szerint

Az ukránoknak szánt uniós fegyverszállításokba hiába egyezett bele Magyarország, talált rá módot, hogy azokat továbbra is fogságban tartsa. Szijjártó Péter szerint egyre őrültebb ötletekkel állnak elő.

Óriási vita alakult ki Brüsszelben az Európai Unió külügyminisztereinek találkozóján az Ukrajnának szánt fegyverek bevethetősége és átadása kapcsán, miután Magyarország vétózni kívánja az egyébként már elfogadott támogatások szállítását.

Brüsszel, 2024. február 20.Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője kezet fog az Európai Unió és Georgia közötti társulási tanács ülésén Brüsszelben 2024. február 20-án.MTI/EPA/Olivier Matthys, Ukrajna, háború, fegyver
Szijjártó Péter és Josep Borrell / Fotó: Olivier Matthys / EPA / MTI

 

Nem kap fegyvert Ukrajna, miközben esnek az országra a bombák

Josep Borrell, az unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője a találkozót követő sajtótájékoztatón felhívta a figyelmet arra, hogy az ukránok az életükkel fizetnek a késlekedésért, miközben Vlagyimir Putyin orosz elnök úgy beszél béketárgyalásokról, hogy közben hadserege újabb offenzívát indít Harkiv ellen, civilekkel teli épületeket bombáznak, és megpróbálják aláásni a közelgő svájci békecsúcsot.

A diplomata ugyanakkor megerősítette, hogy az EU teljes mértékben támogatja az ukrán kérésre szervezett svájci csúcstalálkozót, amelynek célja a jövőbeli békefolyamat inspirálása.

Borrell elmondta azt is, hogy bár a tagállamok már jóváhagyták az ukrán segítségnyújtási alapot, az még mindig nem életképes a tagállamok közti vita miatt. A Bloomberg úgy tudja, hogy 

a vita egyik oldalán Magyarország áll, míg az összes többi tagállam áll a másik oldalon. 

Azonban az egyhangúsági követelmény miatt Brüsszel így nem tud fegyvert vásárolni Ukrajnának az Európai Békefenntartási Eszköz terhére.

Volt egy megállapodás Ukrajna finanszírozásáról

Mint ismert, korábban megállapodás született arról, hogy az eszközhöz nyújtott magyar hozzájárulás nem használható arra, hogy abból Ukrajnának fegyvert vegyenek. Borrell szerint  hét olyan jogi szöveg vár jóváhagyásra, amelynek értelmében erőforrásokat, mintegy 5 milliárd eurót lehetne mozgósítani Ukrajna katonai támogatására. Emberéletekben mérhető, ha késlekedik az elfogadásuk – tette hozzá.

Fotó: AFP

A magyar álláspontot Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter ismertette, ami heves reakciót váltott ki. Mint mondta, 

kollégái üvöltöttek vele, és annak ellenére szólaltak fel, hogy nem kaptak szót. 

Az unióban most azon gondolkoznak, hogy hogyan lehetne megvédeni a magyar vétótól a befagyasztott orosz eszközök kamatait, melyből hárommilliárd már júliusban megérkezhet.

Kérdésre válaszolva Borrell beszélt arról is, hogy az Európai Uniónak nincs kapacitása arra, hogy kötelező katonai szolgálatot vezessen be.

Az uniós nagykövetek múlt heti ülésén Magyarország azzal indokolta a források szétosztásának blokkolását, hogy a magyar cégek negatív diszkriminációval találkoznak Ukrajnában.

Hadja Lahbib belga külügyminiszter arról írt az X-en, hogy elfogadhatatlan a katonai segítségnyújtás blokád alá vonása, és a megállapodásokat be kell tartani. 

Magyarország egyébként nemcsak az Ukrajnának szánt források szétosztása, de a legújabb szankciós csomag ellen is vétót nyújtott be. 

Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter szerint az Ukrajnával kapcsolatos javaslatok 41 százaléka kizárólag Magyarország miatt késlekedik. A politikus szerint Magyarország nagyon, nagyon messzire ment.

Az Európai Békefenntartási Eszközből unión kívüli fegyverek vásárlását Görögország és Ciprus sem támogatja, annak ellenére, hogy a márciusi megállapodás szerint lehetséges. 

Brüsszeli tisztviselők szerint Magyarország viszont a teljes alap felhasználását megakadályozza.

Az uniós nagykövetek asztalán már ezen a héten szerepel egy javaslat Ukrajna csatlakozási tárgyalásainak a megkezdéséről, ami várhatóan újabb vihart kavar majd.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.