Közélet

NATO-főtitkár: az ukránok csapást mérhetnek orosz katonai célpontokra

Az ukránok a nekik juttatott fegyverekkel oroszországi légi bázisokra is csapást mérhetnek – erről beszélt Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a bolgár fővárosban.

A Kijevnek átadott NATO-fegyverek azonnal ukrán tulajdonba kerülnek, így Kijevnek képesnek kell lennie arra, hogy azokkal csapást mérjen például oroszországi légi bázisokra – jelentette ki hétfőn Jens Stoltenberg NATO-főtitkár.

Jens Stoltenberg
NATO-főtitkár
 Jens Stoltenberg / Fotó: AFP

A vezető véleményét a bolgár fővárosban, Szófiában ismertette a NATO parlamenti közgyűlésének ülésén, az Egyesült Államokban júliusban tartandó NATO-csúcstalálkozót megelőzően.

Biztos vagyok benne, ha fegyvereket adtunk át Ukrajnának, akkor ezek már nem a mi fegyvereink, hanem az ő fegyvereik, ami azt jelenti, hogy csapást mérhetnek velük legitim katonai célpontokra, többek között Oroszországban. Például olyan légibázisok ellen, amelyeket Oroszország használ – tette hozzá.

Az észak-atlanti szövetség vezetője ugyanakkor szót emelt az ellen, hogy a NATO-erők Ukrajna területén vagy légterében bevetésre kerüljenek, mert szerinte ellenkező esetben nehéz lesz a szervezetet távol tartani a konfliktustól.

Eljött az idő, hogy fontolóra vegyük néhány érvényben lévő korlátozás feloldását

– mondta. Hozzátette: Harkiv megyében a frontvonal és a határvonal szinte egybeesik, és Ukrajnának nem áll módjában orosz területen lévő katonai célpontokat támadnia. Szerinte az ukránoknak meg van kötve a kezük: orosz területről támadják őket, és nem képesek válaszlépéseket tenni a fegyverhasználatra vonatkozó, érvényben lévő korlátozások miatt.

Stoltenberg azt is bejelentette, hogy az ukrajnai háború egyike lesz azon három fő témának, amelyeket a NATO-tagállamok a Washingtonban tartandó júliusi csúcson megtárgyalnak majd. Azzal folytatta: a találkozó során a NATO-nak meg kell mutatnia, hogy a védelmi politikán és a háború elkerülésén dolgozik, egy olyan stratégián, amelyhez be kell vetni a megfelelő erőforrásokat.

Emellett kifejtette, hogy az Ukrajnának szánt katonai segélycsomag késlekedése negatív hatással volt a harcokra, és arra hívta fel a figyelmet, hogy az ország rendkívül nehéz helyzetbe fog kerülni, amennyiben nem kap további támogatást légvédelméhez.

A katonai támogatás 99 százalékát a NATO-tagállamok biztosították, ami lehetővé tette az ukránok számára, hogy felszabadítsák az Oroszország által még a háború kezdetén elfoglalt területek 50 százalékát, fogalmazott a főtitkár.

A főtitkár szerint a NATO-nak növelnie kell az Ukrajnának nyújtott katonai segítség irányításában és tervezésében betöltött szerepét, és részt kell vennie az ország hosszú távú pénzügyi támogatásában is.

A főtitkár kiemelte, hogy a 32 tagállama közül 18 már bejelentette, hogy hazai össztermékének (GDP) két százalékát katonai kiadásokra fordítja, egyben reményét fejezte ki, hogy számuk a júliusi csúcsig emelkedni fog.

 

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár ukrajna NATO
Kapcsolódó cikkek