Hírek

Aggasztó figyelmeztetés: orosz hekkerek fenyegetik a svájci béketalálkozót

A svájci törvényhozók hétfőn szavaznak arról a javaslatról, amely szerint az országnak szisztematikusan ki kellene utasítania a kémkedő diplomatákat.

Oroszország, mely nem kapott meghívót a június 15-16-i burgenstocki béketalálkozóra, keresni fogja a módját, hogy megzavarja az eseményt, ezért megnövekedett a kockázata egy orosz kibertámadásnak - írja az NZZ am Sonntag. A svájci újság informatikai szakértőkre és a Svájci Szövetségi Kiberbiztonsági Hivatal munkatársaira hivatkozik. 

Switzerland,3d,Flag,,National,Flag,In,The,World,,Flags,,Background,
Svájc, orosz-ukrán háború, békekonferencia
Fotó: Shutterstock

Svájc egyetlen orosz diplomatát sem utasított ki Moszkva 2022 eleji ukrajnai inváziója óta. Oroszország több tucat fővel bővítette a diplomáciai létszámát Bernben és Genfben az elmúlt időszakban. Feltételezések szerint 

Oroszország svájci diplomáciai kontingensének körülbelül egyharmada a katonai, a külföldi vagy a belföldi hírszerző egységeknek is dolgozik. 

A svájci törvényhozók hétfőn szavaznak arról a javaslatról, amely szerint az országnak „szisztematikusan” ki kellene utasítania a kémkedésben részt vevő diplomatákat. 

Bidennek és Hszinek könyörög Zelenszkij miután egyik sem megy Svájcba az oroszok nélküli béketárgyalásra

Erős üzenetet akart küldeni Zelenszkij a nyugati vezetőknek és Kínának.


A svájci külügyminisztérium szóvivője megerősítette, hogy az ország jelenleg 217 orosz diplomatát lát vendégül: 75 főt svájci intézményekben és 142 főt többoldalú testületekben, amelyek közül több Genfben található.Svájc fellép minden olyan diplomatával szemben, akiről kiderül, hogy illegális titkosszolgálati tevékenységet folytat - tette hozzá a szóvivő. 
Vlagyimir Putyin orosz elnök arra kéri Ázsia, Afrika és Dél-Amerika nemzeteit, hogy maradjanak távol a svájci konferenciától. 

 

 

ukrajnai béke hekker svájc
Kapcsolódó cikkek