Közélet

Megérkezett a bolgár államfő: Orbán, Szijjártó és Sulyok Tamás már tárgyalt is vele

Orbán Viktor és Rumen Radec szerint a két ország együttműködése kulcsfontosságú a térségben a béke és a fejlődés tekintetében. Szijjártó Péter elmondta, hogy a Török Áramlatra továbbra is számíthatunk, a gázellátás kiszámítható marad.

Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a Karmelita kolostorban fogadta Rumen Radev bolgár köztársasági elnököt – tájékoztatott Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. Magyarország és Bulgária között szoros szövetség van a földgázszállítás biztonsága és az atomenergia használata terén is, ami nagyban hozzájárul hazánk hosszú távú energiabiztonságához – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombaton Budapesten.

RADEV, Rumen; ORBÁN Viktor
Megérkezett a bolgár államfő: Orbán Viktor és Sulyok Tamás már tárgyalt is vele / Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien Cher

Orbán Viktor és Rumen Radev tárgyalásán áttekintették a magyar EU-elnökség programját, amelynek kiemelt eleme a Nyugat-Balkán stabilitása. Orbán Viktor és Rumen Radev megállapította:

a térség békéjének és fejlődésének előmozdításában kulcsszerepe van Magyarország és Bulgária együttműködésének.

Sulyok Tamás köztársasági elnök is találkozott a bolgár államfővel: megbeszélésük témája volt egyebek mellett a nemzeti kisebbségek kérdése, a magyar–bolgár gazdasági kapcsolatok, különös tekintettel az energiabiztonság kérdésére. A köztársasági elnök egyetértett abban, hogy a migrációt meg kell állítani, annak a kiváltó okait kell kezelni és nem a tüneteit.

Szijjártó elmondta, hogy hazánk földgázellátásának nagy része jelenleg Bulgárián keresztül érkezik, azon a Török Áramlat vezetéken, amely Oroszországból Törökországon, Bulgárián és Szerbián keresztül vezet ide.

Tavaly 5,6 milliárd köbméternyi földgáz érkezett ezen az útvonalon, ami a magyar felhasználás mintegy 65 százalékát tette ki.

„Ezért nyilvánvalóan érdekünk, hogy a Török Áramlat gázvezeték továbbra is biztonságos, kiszámítható szállítási útvonala legyen a Magyarországra irányuló földgázellátásnak” – jelentette ki. Szijjártó Péter tudatta, hogy idén már több mint 2,5 milliárd köbméter földgáz érkezett ezen a szállítási útvonalon, és a várakozások szerint év végéig ez a mennyiség több mint ennek a kétszeresére fog nőni.

 

Orbán Viktor látogatás Bulgária Magyarország Sulyok Tamás
Kapcsolódó cikkek