Közélet

Az izraeli háború 243. napja – robbanás történt az izraeli hadsereg bázisán

Eddig ismeretlen okból nagy mennyiségű lőszer robbant fel az IDF egyik katonai bázisán. A libanoni határ közelében légiriadó okozott aggodalmakat. Friss híreink az izraeli háborúról.

Keddről szerdára virradó éjszaka eddig ismeretlen eredetű robbanás történt az izraeli hadsereg (IDF) egyik katonai bázisán. Az hadsereg közleménye szerint a detonáció az IDF egyik dél-izraeli bázisán történt, és kilenc katona megsérült, kettő súlyosan – számolt be a The Times of Israel hírportál.

izraeli háború
Az izraeliek okkal tartanak légitámadásoktól / Fotó: Eyad Baba / AFP

A hadsereg tájékoztatása szerint a kilenc sebesült közül kettőnek továbbra is súlyos az állapota, ketten közepesen súlyos, öten pedig könnyebb sérülésekkel kerültek kórházba. A hírek szerint nagy mennyiségű lőszer robbant fel. Az IDF vizsgálja az incidens körülményeit.

Nem csak a robbanás okozott aggodalmat Izraelben. Ellenséges drónok támadása miatt légiriadó volt érvényben a libanoni határ közelében fekvő Kiryat Shmona városában és a környező 14 kisebb településen.

Később kiderült, hogy a dróntámadás csak téves riasztás volt.

Azonban Tel-Aviv nem ok nélkül fordít kiemelt figyelmet az ilyen jellegű riasztásokra, hiszen rengeteg hasonló támadás éri az országot. Avigdor Lieberman korábbi pénzügyminiszter arról számolt be, hogy csak Irán áprilisban 300 rakétát és drónt lőtt ki Izraelre. Értesülései szerint Teherán egy újabb, az április 13-án végrehajtotthoz hasonló támadást tervez. Ám az iráni elnök májusi halálát követően a perzsa állam egyelőre még nem rendezte sorait, így nem lehet tudni, hogy az új vezetés milyen külpolitikai vonalat képvisel majd, és miként áll majd hozzá a Gázai övezetben október 7. óta zajló konfliktushoz.

Közel az új tűzszünet, a napokban megállapodhat Izrael és a Hamász

Már kedden megérkezik az izraeli delegáció Kairóba, hogy folytassák a tűzszünetről és fogolycseréről szóló tárgyalásokat. A tűzszünet sértetlenségének érdekében a közvetítő felek arra kérték az Egyesült Államokat, hogy kezeskedjen Izraelért, mert attól tartanak, hogy meg fogja szegni a megállapodást.

 

14:14

Izrael javítani fog a palesztin foglyok sanyarú helyzetén

Nemzetközi emberi jogi szervezetek többször felszólaltak az ellenséges katonák fogvatartási körülményei miatt. Izrael most ígéretet tett arra, hogy javítani fog a helyzeten. A háború kezdete óta a Hamászt is sok emberi jogi szervezet kritizálja az izraeli túszok fogva tartása miatt.

Kiryat Shmona drón izraeli háború robbanás
Kapcsolódó cikkek