BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem jutott dűlőre hitelezőivel Ukrajna, fontos határidő közeleg

Egyelőre óriási a szakadék az ukránok és a hitelezők javaslata között. Tovább bonyolítja a helyzetet a Nemzetközi Valutaalap által folyósított mentőcsomag és az ahhoz kapcsolódó, adósságszinttel kapcsolatos elvárás.

Ukrajna arra kéri államkötvényei tulajdonosait, hogy fogadjanak el jelentős értékcsökkenést a kezükben lévő több mint 20 milliárd dolláros adósságon, segítve ezzel az ország háborús erőfeszítéseit is, miután az adósság átrendezését célzó tárgyalások kezdeti fordulója kudarcot vallott.

Ukrainian,National,Flag,On,Foreground,And,Us,One,Hundred,Dollars, urán államkötvény, kötvény
Ukrajna kapott kétéves menetességet a kötvények kifizetésére, ez azonban nemsokára lejár / Fotó: Shutterstock

Az ukrán pénzügyminiszter hétfői közlése szerint a kötvénytulajdonosok elutasították az adósságot 60 százalékra csökkentő javaslatot. Azonban a Volodimir Zelenszkij vezette ország kifuthat az adósság átstrukturálása során az időből, márpedig arra a Nemzetközi Valutaalap (IMF) által biztosított mentőcsomag további részleteinek a lehívásához szükség van, ahogy az újjáépítéshez szükséges magánfinanszírozás helyreállításához is – írja a Financial Times.

A befektetők 22 százalékot írnának le, Ukrajna 40-et szeretne

Az Ukrajna elleni 2022-es orosz inváziót követő hónapokban az ország államkötvényeinek birtokosai beleegyeztek egy kétéves moratóriumba az azokhoz kapcsolódó kifizetések terén, de ennek augusztusban vége, így Kijevnek addig kellene dűlőre jutnia a hitelezőivel. 

A háború kimenetelét és az ukrán gazdaság adósságfinanszírozó képességét övező bizonytalanság azonban nehezíti a megállapodást.

Mindenesetre egy, a kötvények 20 százalékát képviselő befektetői bizottság csak épphogy több mint 22 százalékos leírást javasolt, ami azonban az IMF mentőcsomaghoz kapcsolódó célok bukását jelentené a pénzügyminisztérium szerint.

Szerhij Marcsenko ukrán pénzügyminiszter szerint az erős hadseregek mögött erős gazdaságnak kell állnia a háborúk megnyeréséhez, ezért arra kérte a befektetőket, hogy legyenek hajlandók nagyobb engedményekre, amelyekkel az IMF-megállapodás is folytatható.

A kötvénytulajdonosok bizottsága ugyancsak hétfőn jelezte, hogy készek együttműködni Ukrajnával a tranzakciók strukturálásában, ami a szükséges támogatáshoz vezethet a piaci szereplők részéről, ám a javasolt leírás jelentősen meghaladja a piaci várakozásokat. Ezzel pedig Ukrajna jövőbeli hitelezői bázisát áshatja alá.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.