Dinamikusan fejlődik a DVD-filmek piaca

Közélet | Társadalom

Erőteljes növekedés jellemezte tavaly a DVD-piacot: a forgalmazók lakossági eladása több mint egymillió többfunkciós lemez volt. A kölcsönzői piacon is jelentős volt a kínálat: 2003-ban mintegy 113 ezer új DVD-film volt a polcokon. A Magyar Video Kiadók Egyesülete (MVKE) jelentéséből kiderül az is: a tavalyi DVD-forgalom megközelítette az öt és félmilliárd forintot, míg a 2001-es bevétel kétmilliárd, az azt megelőző év eredménye pedig még mintegy 500 millió forint volt.

Hosszú távon a DVD gyors terjedése visszaszorítja a VHS-t, amely a kölcsönzői piacon még erőteljesebben háttérbe szorul, hiszen egy-egy kazetta körülbelül 30 lejátszást bír csak ki. Nagy-Britanniában például az idén januárban a filmértékesítés 85 százalékát a DVD-k adták. A Brit Video Egyesület közlése szerint az idei első hónap legkelendőbb filmje a Karib-tenger kalózai című alkotás volt, a film DVD-változatát 265 ezer, míg a videoverziót mindössze 52 800 példányban adták el. A DVD-filmek Magyarországon is egyre népszerűbbek, mivel gyakoriak az akciók, s nő az igény a kiváló hang- és képminőség iránt. Általában azon filmek kelendőek digitális lemezen, amelyek a mozikban is kasszasikerek voltak.

Deli Éva, a Mokép Rt. videoforgalmazási vezetője a Világgazdaságnak elmondta: tavaly mintegy 36 ezer filmet értékesítettek extrákkal felszerelt, többfunkciós korongon, az idén januárban és februárban pedig már elkelt közel 5000 DVD. 2003-ban 18 film jelent meg a Mokép gondozásában, ezek közül Pálfi György Hukkle című, számos fesztiválon elismert, újszerű filmje és az Amélie csodálatos élete volt a legkelendőbb, ez utóbbi francia produkcióból DVD-n tavaly 5200 darab fogyott el. Az MTV Rt. és a Mokép Rt. gondozásában megjelent Indul a bakterház is kiemelkedő sikert ért el, ebből a kiadványból 2003-ban 5400 darab kelt el. Az idén a kölcsönzői és az otthoni polcokra kerül Fliegauf Benedek – a 34. Magyar Filmszemlén három díjjal is kitüntetett – filmje, a Rengeteg és Gimes Miklós Anya című alkotása. Az MTV Rt. és a Mokép Rt. közös gondozásában várhatóak népszerű mese- és rajzfilmsorozatok is, például a Frakk-sorozat. 2004-ben a Mokép több magyar játékfilm DVD-n történő megjelenését is tervezi.

A 2002 szeptemberétől új üzletággal bővült Budapest Film Rt. – amely a mozikban nagy sikerrel vetített filmjeit DVD-n és VHS-en is saját forgalmazásban kínálja – tavaly a lakossági piacon mintegy 67 ezer lemezt értékesített, a tékák polcaira pedig 5000 darabot biztosított. Szelényi Ákos, a Budapest Film videoforgalmazási üzletágának vezetője lapunknak elmondta: a tavalyi mintegy 200 millió forintos bevétel arra ösztönzi az értékközpontú forgalmazót, hogy továbbra is tökéletes kép- és hangminőségben, még több extrával jelentesse meg DVD-it. A cég az idén folytatja akcióit, az igényesség mellett törekszik arra is, hogy árai jutányosak legyenek: a Budapest Film 4000 forint körüli áron kínálja lemezeit.

Az SPI International 2003-ban közel 57 ezer DVD-t forgalmazott lakossági eladásra és mintegy 10 ezret kölcsönzésre. A tavalyi év legsikeresebb filmje a Traffic volt, amelyből 5700 lemez fogyott el, de keresett volt még emellett A Kaptár és a Segítség, hal lettem! című produkció is, amelyből 4400 DVD kelt el tavaly.

A Best Hollywood 2003-ban a lakosság körében 42 ezer DVD-t értékesített, és ezzel 117 millió forintos bevételt ért el, a kölcsönzői piacon pedig 15 ezer eladott lemezével 60 millió forintosat. Kiemelkedően jól szerepelt A zongorista és az Apokalipszis most. Az idén a Balhé, a Kill Bill mindkét része, a Dogville hozhat sikert a lakossági és a kölcsönzői piacon.

Nem nagyon akarnak költekezni a csapatok

A klubok összesen 5,63 milliárd dollárt költöttek tavaly, szemben a 2019-es 7,35 milliárd dollárral.

A csapatok is támogatják a versenyzői fizetések korlátozását

Továbbra is fennáll a lehetőség, hogy 2023-tól a költségvetési sapka mellett a versenyzőknek adható fizetést is maximalizálják.

Haladnak tovább a megkezdett úton

A kormányzó német CDU egyértelművé tette Armin Laschet elnökké választásával, hogy nem akar jelentősen eltérni attól a politikától, amelyet Angela Merkel kancellár tizenhat éven keresztül képviselt.

Tízmilliókat veszíthet a kosaras az egészségügyi szabályok megsértéséért

Az NBA 14,8 millió forintos bírságot szabott ki Kyrie Irvingre az egészségügyi és biztonsági protokoll megsértése miatt.
Világgazdaság Piactér