Folytathatja a koalíció

Közélet | Politika

A rendszerváltás utáni időszak során először szavaztak bizalmat a kormányon lévő erőknek a választók. Az előzetes adatok alapján a várhatóan megalakuló szocialista–szabad demokrata koalíció nagyobb parlamenti többséggel indul neki a következő négy évnek, mint 2002-ben. A második fordulóban többnyire bejött a két héttel ezelőtti eredmények alapján valószínűsíthető papírforma, ahol mégsem, ott a baloldal felé billent a mérleg nyelve. Az MSZP-nek jobban sikerült a mozgósítás, illetve néhány helyen a Fidesz szavazóinak távolmaradása volt érzékelhető. Ennek tulajdonítható, hogy az első fordulóban „billegőnek” nyilvánított körzetek többségében a szocialista jelölt szerzett mandátumot, és (lapunk számítása szerint) öt-hét körzetben az esélyesebbnek tűnő jobboldali jelölt helyett is szocialista képviselőt juttattak be a parlamentbe a választók. Ugyanakkor az MSZP nem nyerte túl magát: kizárólag az SZDSZ-szel együtt van parlamenti többsége, a 11 bizonytalan mandátum sorsától függetlenül.
A nagy közvélemény-kutatók mérései egészen pontosan eltalálták a parlamenti arányokat, a Medián pontbecslése mindössze egy mandátumot helyezett más párthoz (az előzetes adatok szerint). A részvételi arány 64 százalék feletti volt, ez alacsonyabb az első fordulóban mértnél, de összességében a választások történelmében „erős közepesnek” tekinthető.
Orbán Viktor, a Fidesz elnöke már vasárnap este fél kilenckor elismerte választási vereségét, és gratulált Gyurcsány Ferenc szocialista miniszterelnök-jelöltnek. Az eredmények utáni pártelnöki megnyilatkozások arra engednek következtetni, hogy a jobboldalon kemény pozícióharccal indul majd az új választási ciklus: Orbán szemlátomást nem tett le a jobboldali egységről („akik összefognak, azok nyernek” – értelmezte az eredményeket a pártelnök), az MDF viszont láthatóan továbbra is erős és önálló pozíció elnyerésére törekszik.
Sólyom László köztársasági elnök rövid beszédében jelezte, hogy törekszik a gyors kormányalakítás segítésére, ugyanakkor korábban Gyurcsány Ferenc úgy nyilatkozott, kihasználja a rendelkezésére álló időt.

Gyorsíthatnak a vállalati beruházások

A közbeszerzési törvény módosítása hozzájárulhat a cégek hatékonyságának és versenyképességének növeléséhez.

KSH: stagnált a termelés a mezőgazdaságban

Az áremelkedés ellensúlyozta a termékek kibocsátásának csökkenését.

Washington megemeli az Airbus repülőgépek büntetővámját

A döntéssel 15 éve húzódó vita szélesedett tovább Brüsszel és az Airbus, valamint Washington és a Boeing repülőgépgyár között.

Nem várt problémák nyomták feljebb a felújítás költségét

Több millió fonttal nőtt a londoni parlament ikonikus óratornyának, a Big Ben renoválásának költsége.
Világgazdaság Piactér