Jó hírek az iraki műkincsekről

Közélet | Társadalom

Közel sem szenvedtek olyan súlyos károkat az iraki múzeumok, mint az első jelentések írták – vonja le a következtetést a The Art Newspaper az utóbbi eseményekből. A főváros régészeti múzeumának tárlóiból április 11-e és 13-a között elvitt 42 kulcsfontosságú emlék közül már közel tucatnyi visszakerült őrzési helyére; az időszámításunk előtt 3000-3200 körül készült, Varkában talált fehér mészkő vázát például nemrég három helybeli férfi szállította vissza (enyhén sérült állapotban) a múzeumba, és a hatóságok remélik, hogy segítségükkel más műkincseknek is a nyomára bukkanhatnak.

Iraki és brit szakemberek eközben felnyitották a bagdadi jegybank trezorjaiban lévő konténereket, amelyek a felbecsülhetetlen eszmei és anyagi értékű, 1989-ben talált nimrudi kincseket tartalmazzák. A trezorokat a háború idején szennyvíz árasztotta el, ám az aranytárgyak többsége sértetlenül átvészelte a megpróbáltatásokat. Mindössze néhány tárgyat kell restaurálni. Ugyanezek a trezorok eredetileg Urban és Nimrudban őrzött, majd a háborút megelőzően Bagdadba szállított műkincseket is tartalmaznak, ám ezek állapotát egyelőre nem vizsgálták a régészek.

A bagdadi fosztogatások során a legfrissebb becslések szerint mintegy 3000 régészeti emlék tűnt el, ami lényegesen kevesebb az első értékelésekben szereplőnél. Ennek köszönhetően remény van arra, hogy július 3-án részlegesen megnyissák a látogatók előtt az iraki főváros múzeumát, sőt ezután a mindeddig trezorban őrzött nimrudi aranykincsek néhány darabja is látható lesz.

A vidéki múzeumokban szintén kisebb lehet a kár, mint először hitték a szakemberek. A Bagdad mellett legfontosabb gyűjteménynek számító moszuli múzeumból még időben a fővárosba szállítottak mintegy öt és fél ezer tárgyat, ezek valószínűleg mind biztonságban vannak. A Moszulban maradt anyagból 34 fontosabb tétel tűnt el, egyebek között az időszámítás előtti IX. századból származó balavati kapu bronzreliefjei. A babiloni múzeumból sok kiállított tárgyat elvittek, de ezek nagyrészt másolatok voltak, míg az eredetiek biztonságban vannak. Nasszirija és Ninive múzeumai megúszták komoly veszteség nélkül.

A nagyrészt településeken kívül elhelyezkedő régészeti lelőhelyeken azonban továbbra is napirenden vannak a fosztogatások. A National Geographic szakemberei nemrég katonai helikopterrel bejárták a főbb helyszíneket, és megállapították: a déli országrészben (Adab, Umma, Isin és más települések körzetében) több száz “amatőr régész” ássa ki és hordja el az ókori köveket, tárgyakat. A legfontosabb helyszíneken – például Babilonban, Ashurban, Nimrudban, Urban – viszont szerencsére alig tapasztaltak károkat az amerikai régészek.

A szegényebb rétegek környezetkímélőbben élnek

A gazdagok jóval nagyobb mértékben károsítják a klímát, mint a szegények, állítja egy tanulmány.

Már a buli előtt bezárnak a szórakozóhelyek

Bevételeik legalább ötven százalékát bukhatják idén a DJ-k.

Hosszú életű termékeket szükséges tervezni

Vonzóvá kell tenni a hazai újrahasznosító ágazatokat a befektetők számára.

Az amerikai kormány több milliárd dolláros segítséget ad a farmereknek

Az újraválasztására készülő elnök az idén már ötödször járt kampányúton a középnyugati Wisconsinban.
Világgazdaság Piactér