RÖVIDEN

Közélet | Társadalom

Egy rovar segíthet a diabétesz elleni harcban

A közönséges gyümölcslégynek (Drosophila melanogaster) és az embernek sokkal több közös biológiai vonása van, mint azt a tudósok korábban gondolták. Az említett ízeltlábúnak az emberi hasnyálmirigyhez igen hasonlóan működő agycellái vannak. Mint ismert, a hasnyálmirigy az emlősöknél és a madaraknál létezik, de a rovaroknak nincs ilyen szervük. Azt már korábban felfedezték, hogy a gyümölcslégy agyának bizonyos cellája a hasnyálmirigy úgynevezett béta-cellája mintájára működik, azaz inzulint választ ki, amellyel a vér cukorkoncentrációját képes csökkenteni a szervezet. Tudósok most rábukkantak a hasnyálmirigy másik cellájának, a béta-cellának a gyümölcslégy agyában lévő megfelelőjére, amelyet CC cellának neveztek el. Ez a cukor mennyiségét növeli a véráramban, vagyis még komoly szerepe lehet a diabétesz elleni harcban. (VG)

Koffeinfüggőség

Amerikai kutatók azt vizsgálták, hogyan változik a kávé- és a teafogyasztók közérzete, ha napokig nem jutnak hozzá kedvenc élénkítő italukhoz. Az elvonási tünetek az utolsó kávé elfogyasztása után 12-24 óra elteltével jelentkeznek, egy-két nap után tetőzik az élvezeti szer hiánya, majd hét-kilenc nap után elmúlnak. Természetesen minél nagyobb volt a rendszeres napi kávé- vagy teaadag, annál intenzívebbek az elvonási tünetek is. A megfigyelések szerint már egyetlen csésze kávéhoz szokott szervezet is reagál az elvonásra. A koffeinelvonás tünetei az ember egész szervezetét megviselik. Legjelentősebb a kínzó fejfájás, de jellemző az általános fáradtság, a depressziós hangulat, az ingerlékenység és a dekoncentráció. Néhányan hányingert és izomfájdalmat is éreznek. A kutatók felmérése szerint a felnőtt amerikai lakosság 80-90 százaléka naponta legalább 280 mg koffeint fogyaszt, ami 2-3 csésze kávénak felel meg. (VG)

Daloljanak a virágok

A japánok feltalálták a “Ka-on”-t, a “virágok zenéje” szerkezetet, amely egy kerek mágnesből és egy váza aljához illeszkedő tekercsből áll. Használatkor a tekercset rá kell kötni egy CD-lejátszóra vagy egy rádióra. A zene a vázába tett virágok szárát, leveleit és virágzatát is megrezegteti. Ennek hatására módosul a zenei hangzás, ami minden virág esetén más és más lesz. A feltaláló, Masumi Gotoh szerint a zene és a virágok összekapcsolása jót tesz a növényeknek is. A vágott virágok így tovább maradnak frissek, a rezgések pedig elzavarják a kártevőket. A “zeneváza” vezeték nélküli változata hamarosan elkészül, és az elképzelések szerint karácsonyi énekeket lehet vele játszani majd az ünnepek alatt. Az egyes típusok ára 5000 és 50 000 jen között változik. (VG)

Két és fél ezer éves gránátalmát találtak

Nem mindennapi kincsre bukkantak görög régészek egy ásatás során. Négy, egyenként körülbelül 2500 éves gránátalmát találtak egy szőtt kosárban, amelyet egy bronzedényben helyeztek el az ősi Korinthosz területén, Athéntól száz kilométerre nyugatra. Az edény igen jól zárt, ráadásul a bronz oxidációja egyfajta védőanyagként szolgált, ezért nem maradhattak életben mikroorganizmusok, és ezért maradhatott ép a gyümölcs – nyilatkozta az AP hírügynökségnek Panajiota Kaszimi, a kutatás vezetője. A régészek egy a területen megépítendő vasúti pálya miatt kerestek régiségeket. A gránátalmákat további tanulmányozás céljából egy speciális hűtőszekrényben tárolják. (VG)

Hosszú életű termékeket szükséges tervezni

Vonzóvá kell tenni a hazai újrahasznosító ágazatokat a befektetők számára.

Az amerikai kormány több milliárd dolláros segítséget ad a farmereknek

Az újraválasztására készülő elnök az idén már ötödször járt kampányúton a középnyugati Wisconsinban.

Ők a legjobban kereső focisták

Az első helyen nincs nagy meglepetés.

Korrupcióellenes ügynökséget támogatna a FIFA

Gianni Infantino szerint a szövetség anyagilag is támogatna egy olyan ügynökséget, amely a sportban lévő korrupció ellen küzd.
Világgazdaság Piactér