Segítség a kistérségeknek

Közélet | Politika

Kistérségi menedzserek segítik a jövőben a vidéki pályázókat, hogy minél több és jobb pályázat születhessen – mondta lapunknak Veress József, az európai uniós ügyekért felelős tárca nélküli miniszter politikai államtitkára. A kiírások részletes ismeretével, tapasztalt és megbízható pályázatíró ajánlásával, a konzorciumi partnerek megtalálásával egyaránt támogatják majd a menedzserek a pályázni szándékozókat.

A kistérségi menedzserek országos hálózatát 2000-ben hozta létre a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM). A hálózat keretében jelenleg mintegy 190 szakembert foglalkoztatnak a kistérségek, melynek tervezési, információáramlási és projektgenerálási feladatait a menedzserek elismert hatékonysággal végzik. A jövőben a fent említett feladatok elvégzését, valamint a menedzserek szakmai továbbképzését az FVM a Nemzeti Fejlesztési Hivatallal együttműködve segíti.

A kistérségekben dolgozó szakemberek hitelesek és kellő hely-, illetve emberismeretük van, ez pedig elengedhetetlen ahhoz, hogy hatékonyan hívják fel a figyelmet az uniós források elérhetőségére – fogalmaz a szakember. Veress József úgy látja, bár nagyon sok jó pályázat érkezik, a hátrányos helyzetű térségek jelentkezési kedvét tovább kell növelni.

A mostani időszak még csak “edzés” a kistérségi menedzsereknek, hiszen a 2004-2006-os időszakban rendelkezésre álló hárommilliárd eurós társfinanszírozott támogatási keret 2007- 2013 között 24 milliárd euróra fog növekedni. Vagyis 2007-ben annyi támogatást hívhat le Magyarország, mint most a 2004- 2006 közötti időszakban együttesen. Az Európa terv 2007-13 társadalmi egyeztetése még zajlik, az ország hosszú távú fejlesztési koncepciójának az idén év végéig, jövő év elejéig kell elkészülnie.

A menedzserek nem csak abban tudják segíteni a vállalkozásokat, önkormányzatokat, civil szervezeteket, hogy elnyerjenek egy-egy forrást, hanem annak a tudásnak is birtokában vannak, hogyan kell a fejlesztéseket megtervezni, végrehajtani, kiket kell bevonni a projekt sikerességébe, ki mindenkivel kell együttműködni és párbeszédet folytatni ahhoz, hogy a fejlesztés valóban megvalósulhasson, illetve hogyan lehet maximálissá tenni ennek a fejlesztésnek a kedvező hatásait – hangsúlyozza Veress József. A szakember úgy véli, ezt a tudást kell átadniuk a kistérségekben élőknek. A segítség nemcsak úgy igényelhető, hogy a pályázók felkeresik a menedzsereket, sőt, a hivatal azt várja, hogy proaktívan keressék meg mindazokat, akiknek szükségük lehet az uniós forrásra, és potenciális nyertesek lehetnek.

Ahhoz, hogy a kistérségi menedzserek működése zökkenőmentes legyen, a Nemzeti Fejlesztési Hivatal képzést indít számukra, ahol elsősorban közbeszerzési ismereteket szerezhetnek, megismerhetik a vesztes pályázatok leggyakoribb hibáit, illetve a kedvező példákról is szó lesz, vagyis az uniós legjobb gyakorlatokkal is találkozhatnak.

Tovább érvényesek a rezsiutalványok

Az utalvánnyal továbbra is lehet villany- és a gázszámlát fizetni.

Sport, sztárok, pénz és nézők nélkül marad a járvány sújtotta Kína

Számos sportesemény elmarad Kínában, vagy a szomszédos országokban a koronavírus miatt. A rendezők rengeteg pénztől esnek el, a presztízsről nem is beszélve.

Éledezik a brit gazdaság

Most lépték túl először a pénzügyi válság előtti csúcsot a brit reálbérek.

Gyorsíthatnak a vállalati beruházások

A közbeszerzési törvény módosítása hozzájárulhat a cégek hatékonyságának és versenyképességének növeléséhez.
Világgazdaság Piactér