Logisztika

Kiugró forgalombővülés a budapesti reptéren

Rekordot döntött a Budapest Airport forgalomnövekedése az első negyedévben és a gyors forgalombővülés áprilisban is folytatódott köszönhetően az egyre több Budapestre repülő légitársaságnak, az emelkedő járatszámoknak és kapacitásnak - közölte a repülőteret üzemeltető vállalat.

Minden korábbi rekordot megdöntött a Budapest Airport első negyedéves utasforgalmi növekedése; a 16,9 százalékos bővülés majdnem háromszorosan meghaladja az Európai Uniós repülőterek 6,2 százalékos növekedési átlagát.

A számok mögött a jól teljesítő magyar gazdasági mutatók, Magyarország egyre erősödő turisztikai vonzereje és a budapesti repülőtér erőteljes légitársasági marketing tevékenysége a magyarázat, aminek köszönhetően egyre több új légitársaság érkezik Magyarországra, a régiek pedig sorban emelik a járatszámokat vagy a kapacitást.

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér
Forrás: Vémi Zoltán

Kevés híján majdnem hárommillió utas indult és érkezett a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér termináljairól az év első három hónapjában, ami 16,9 százalékkal több, mint tavaly ilyenkor.

Ezt a kivételes teljesítményt a Repülőterek Nemzetközi Tanácsának európai tagozata is külön sajtóközleményben emelte ki.

A gyors növekedés áprilisban sem torpant meg, hiszen újabb 16 százalékos bővülést mértek ebben a hónapban is. Áprilisban indította el napi ötödik járatát Varsóba a LOT lengyel légitársaság, a német Lufthansa napi ötről hatra emelte a Frankfurtba közlekedő járatai számát, amelyeket legtöbbször a nagyobb kapacitású Airbus A321-sel teljesítenek.

Az új járatok közül érdemes megemlíteni a Ryanair észak-spanyolországi santanderi járatát, illetve a Wizz Air norvégiai Stavangerbe repülő gépeit. A német airBerlin légitársaság csődje nyomán nem maradt légi összeköttetés nélkül a német főváros sem: az easyJet mellett a Wizz Air és a Ryanair is repül ezen az útvonalon.

Az utazás kényelmét pedig nagymértékben növeli, hogy nyárra elkészülnek a belső felújítások a 2A és a 2B területén, augusztus elején pedig átadják a forgalomnak a nem-schengeni járatokat kiszolgáló, 2B oldali utasmólót.

Nagy volt a forgalom Ferihegyen

Jelentősen, mintegy 24 százalékkal nőtt áprilisban a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren kezelt áru mennyisége az előző év azonos időszakához viszonyítva, az utasforgalom ismét kétszámjegyű bővülést produkált.

 

repülőtér terminál járatbővítés Budapest Airport Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér utasmóló forgalom
Kapcsolódó cikkek