Logisztika

Tízből hét taxisnál találtak hibát

A magas hibaarány azért is fájó, mert nem mutat javulást az előző évhez képest.

A személytaxi-szolgáltatóknál az idén elvégzett ellenőrzések 70 százaléka tárt fel valamilyen jogsértést – közölte a Budapesti Közlekedési Központ Zrt. (BKK) a Világgazdaság érdeklődésére. Szeptember elejéig mintegy kétezer kontrollt folytatott le a fővárosi cég – ez nagyjából megegyezik a tavalyi azonos időszak adatával –, ebből körülbelül 1400 esetben bukkantak szabálytalanságra.

A magas hibaarány azért is fájó, mert nem mutat javulást az előző évhez képest, akkor néhány százalékpontos eltéréssel hasonló volt az eredmény.

A statisztika lényegi javulására az év hátralévő részében sincs sok esély. A BKK személyszállítási ellenőreinek havonta 230-250 vizsgálatra van kapacitásuk, vagyis szeptembertől decemberig még körülbelül 900 taxis számíthat az ellenőrök felbukkanására.

Fotó: Kallus György

Az évi háromezer körüli mustra egyáltalán nem tekinthető soknak, főleg arra figyelemmel, hogy nagyjából 6700 taxis nyújt szolgáltatást a vonatkozó fővárosi rendeletnek megfelelve.

Vagyis a taxisofőrök fele megalapozottan kalkulálhat úgy, hogy egy éven belül nem kerül sorra a BKK revizorainál. Ez nem is csoda, hiszen a személyszállítási csoport állománya mindössze kilenc fő.

Az elkövetett szabálytalanságok skálája meglehetősen széles, kisebb kihágásokkal és súlyos jogsértésekkel egyaránt találkoznak az illetékesek. Előbbiek közé jellemzően a kötelező külső megjelenésre vonatkozó, minimális hiányosságok vagy a droszton való parkolás tartoznak. Utóbbiak kapcsán viszont nem ritka az érvényes taxiállomás-használati hozzájárulás hiánya, a taxaméter külső befolyásolásával elkövetett árdrágítás, a rögzített tarifa megváltoztatása, sőt a fix díj alkalmazása sem.

A teljes cikket a Világgazdaság keddi számában olvashatja

BKK taxi ellenőrzések
Kapcsolódó cikkek