Logisztika

Négy új hosszú CAF-villamos áll forgalomba Budapesten

További tizenöt villamost várnak, amelyek leszállítását jövő áprilisig vállalta a CAF.

Négy új CAF-villamos áll forgalomba Budapesten, az alacsonypadlós, 56 méteres szerelvények hétfőtől közlekednek az 1-es villamosvonalon.

Ezt követően, az elkövetkező hetekben több mint húsz ehhez hasonló jármű áll majd forgalomba – közölte Karácsony Gergely főpolgármester.

Fendrik László, a Budapesti Közlekedési Központ Zrt. megbízott vezérigazgatója elmondta,

az átadott CAF-villamosok 345 utas szállítására alkalmasak, és 81 ülőhellyel rendelkeznek.

Budapesten van még további hét villamos, ezek közül egy hosszú, a többi rövid. Az utóbbiakat az 50-es és 56-os villamos vonalán tervezik majd forgalomba állítani. Ez várhatóan csak jövő év őszén történhet majd meg, hiszen addig lezajlik a vonal infrastrukturális fejlesztése – közölte hozzátéve, hogy addig a 3-as vonalon és a budai fonódon közlekednek majd.

Fendrik László közölte,

várnak további tizenöt villamost, amelyek leszállítását jövő áprilisig vállalta a CAF.

Az elmúlt hetekben a CAF-villamosok kapcsán felmerült kérdésekkel kapcsolatban elmondta: nem voltak igazak azok az állítások, amelyek szerint Budapesten áll tizenegy villamos, és ezeket nem veszik át. A BKK-nak és a BKV-nek közösen komoly műszaki eljárássorozaton kell végigvezetnie a villamosokat, mielőtt át tudja venni. Ez zajlott, és ebben nem volt késlekedés – jelentette ki Fendrik László.

Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Közölte, a most átadott négy CAF-villamos közül háromnak az alvázfestése nem volt rendben. Ezeket végül sikerült Budapesten a nyáron javítani. Az úgynevezett alkonykapcsolót is javítania kellett a CAF-nak, amely ezt szoftvermódosítással oldotta meg.

A fékrendszer kérdéséről szólva leszögezte: a CAF-villamosok fékrendszere megfelelően működik, hatósági távon belül megáll. Ugyanakkor a BKK és a BKV közös véleménye az volt, hogy a fékrendszer működése nem volt összhangban a típusengedélyben foglaltakkal. Ennek rendezését kérték a CAF-tól, a spanyol cégtől október elsején megkapták azt a jognyilatkozatot, amely lehetővé tette a villamosok október 6-i átvételét.

A BKK nem késlekedett és nem próbálta meg bármilyen okból kifolyólag ezeknek a villamosoknak az átvételét elhúzni, egyszerűen nem volt lehetőség arra, hogy ezeket korábban felelősségteljesen átvegyük

– fogalmazott Fendrik László.

Közölte, a további hét, Budapesten lévő villamosok már teljesítették a futáspróbákat, viszont hatósági engedéllyel még nem rendelkeznek.

Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója azt hangsúlyozta: a BKV telephelyéről nem megy ki olyan jármű, amely ne lenne biztonságos. Elmondta, az új, alacsonypadlós, korszerű villamosok körülbelül tizenöt százalékát teszik ki a fővárosi villamosoknak. A férőhely-kilométer kimutatásban ez az arány negyven százalék. A nem alacsonypadlós villamosok átlagéletkora negyven év körül van.

Budapest BKV CAF BKK villamos tömegkozlekedés
Kapcsolódó cikkek