Elindította első Boeing 747-400F repülőgéppel teljesített járatát a China Central Longhao Airlines, amely kínai közlés szerint a közeljövőben a Big Macnek becézett repülőgéppel rendszeres járatokat tervez Csengcsou és Budapest, valamint más fontos európai áruszállítási központok, köztük London és Milánó felé – írta meg az AIRportal. A cég egyelőre nem közölt részleteket a tervezett járatok indulási dátumáról és menetrendjéről sem.

Boeing 747
Így száll fel egy „Big Mac”. Fotó: NurPhoto via AFP

A szakportál a kínai Carnoc hírét szemlézve megemlítette, hogy ezekkel a járatokkal tovább javítanák a csengcsoui repülőtér mint a légi selyemút részeként működő nemzetközi áruszállítási központ összeköttetéseit, valamint

minél inkább bekapcsolnák Henan tartományt a belföldi és nemzetközi áruforgalom fejlesztésébe.

A China Central Longhao Airlines 17 útvonalon üzemeltet áruszállító járatokat.

A lap hozzáteszi, a Budapest Airport évek óta jó kapcsolatot ápol a Csengcsou reptérrel, amellyel még 2019 májusában kötött együttműködési megállapodást, majd 2021 áprilisában bejelentette, hogy a budapesti Cargo Cityben megvalósuló kínai gyűjtő-elosztó központ a Henan Airport Group első hídfőállása lesz Európában.

Újraindította a Budapest és Sanghaj közötti járatot a China Eastern Airlines

Szijjártó Péter szerint a járvány drasztikus hatással volt a légi összeköttetésekre, különösen Kínával, de folyamatosan dolgoznak az újjáépítésen. A tárcavezető kulcsfontosságúnak nevezte a gazdasági kapcsolatok szempontjából a közvetlen légi járatokat, mivel az üzletemberek és a turisták egyaránt előnyben részesítik azokat a városokat, ahová átszállás nélkül el tudnak repülni. A kínai turistákért óriási a verseny Közép-Európában, mert statisztikák szerint a legtöbbet költő vendégek közé tartoznak, így nagyban hozzájárulnak a gazdasági növekedéshez – írta a miniszter.