BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Napszúrás vagy hőguta: rosszullét a kánikulában - mik a tünetek

A nagy forrósághoz nem könnyű hozzászokni, ha hosszan tartózkodunk a tűző napon, az rosszulléthez vezet. A napszúrás és a hőguta más tüneteket mutat, utóbbi sokkal veszélyesebb. Megelőzni mindig egyszerűbb, mint átvészelni, de vegyük sorra, mi a különbség ezek között a napsütés okozta ártalmak között.

Ha valaki rosszul lesz a hőségben, a szakemberek hőleadási zavarról beszélnek, ami a testhőmérséklet hűtésével, normalizálásával megszüntethető. Bárkinél előfordulhat a rosszullét, de a csecsemők, kisgyermekek és az idősek kifejezetten veszélyeztettek. A túl sok koffein- és alkoholfogyasztás is kiválthatja ezt az állapotot. Napszúrásról akkor beszélhetünk, ha órákig a napon tartózkodtunk, és fejfájás és hányinger jelentkezik elsődleges tünetként. Inkább gyerekekre jellemző, de felnőtteket is érintheti a napszúrás. További tünetek: a szédülés, kipirosodhat az arc és forró. A jelenség hátterében az áll, hogy a forróságtól fokozódik a koponyaűri nyomás és begyullad az agyhártya, a nyak megmerevedik. A tünetek sokszor órákkal később jelentkeznek, ha a délelőtt töltöttük a forró napon, akkor délután, vagy estefelé. 

Senior,Man,With,Towel,Suffering,From,Heat,Stroke,Outdoors,,Low
Napszúrás enyhébb tünetekkel jár, mint a hőguta / Fotó: Shutterstock

Hogyan kezeljük a napszúrást?

Kisebb gyerekeknél veszélyes lehet az agy gyulladása, így mindenképpen konzultáljunk orvossal. Fektessük le a gyereket, tegyünk a fejére borogatást, igyon elegendő vizet vagy teát, és pihenjen, amíg jól láthatóan jobban nem lesz.

  • Fáradtság, 
  • szédülés,
  • fejfájás, 
  • rosszullét, 
  • túlzott izzadás, a bőr sápadttá és nyirkossá válik,
  • hőkiütések jelentkeznek görcsök a karokban, lábakban,
  • szapora  légzés vagy szívverés, 
  • magas hőmérséklet,
  • intenzív szomjúság, 
  • gyengeség.

 

A hőguta súlyosabb állapot

Hőgutát kifejezetten magas hőmérsékleti viszonyok között lehet kapni, ez Magyarországon annyira nem jellemző, de amikor már 40 fokot közelíti a hőmérséklet, előfordulhat. A hőguta tünetei nem órákkal később, hanem azonnal jelentkeznek. Ha valaki súlyosan rosszul lesz a kánikulában, azonnal hívjunk mentőt. A legjellegzetesebb tünet a test átforrósodása, míg a napszúrásnál csak a fej forró. A test hőmérséklete hirtelen megemelkedik, hamar elérheti a 40 fokot is. További tünetek a fejfájás, szédülés, gyors pulzus, gyenge légzés. Azonnali segítségre van szüksége a betegnek, mert a hőguta halált is okozhat. A beteget hűvös helyre kell vinni, stabilan lefektetni, itatni. Ha elvesztette az eszméletet stabil odalfekvésbe kell helyezni, meg kell szabadítani a melegítő ruházattól. Hőguta esetén is hasznos a hideg borogatás, a nyakra, kezekre lábakra. 

 

A hősokk már ritkább

Ez az állapot akkor alakul ki, ha valaki az extrém melegben, extrém fizikai tevékenységet végez, sportolóknál fordulhat elő, az átlagembert nem érinti. A kezelése hasonló, de mindenképpen látnia kell orvosnak a beteget. 
 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.