BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kánikula: a légkondi nélkülözhetetlen, de gyorsabban öregszünk és súlyos fertőzést is okozhat

A tartósan forró nyarakat egyre nehezebb elviselni, a klimatizálás a mindennapi élet részévé vált, kánikulában szinte lehetetlen tartósan jól teljesíteni, nem lehet jól aludni. A munkahelyeken, a bevásárlóközpontokban és az otthonokban is hűtjük a levegőt, de számos egészségügyi kockázata van ennek: a legsúlyosabb a légiós betegség, de van más is.

Az már talán beszivárgott a köztudatba, hogy a kinti levegőnél csak 5-6 fokkal kellene hidegebbre hűteni a levegőt, de ha kint 35 fokos kánikula van, a benti 30 fok nem jelent enyhülést, így lejjebb fogjuk csavarni a hőmérsékletet. A túlzott hűtés könnyen megfázást, légúti problémákat, ízületi fájdalmakat és folyamatos munkahelyi konfliktusokat okozat. De van ennél sokkal komolyabb veszélye is.

Side view of professional repairman wearing overalls and using modern laptop while looking at structure of air conditioners on factory roof. Concept of people, gadgets and maintenance.
A tartós kánikula fokozza a légkondicionáló berendezések használatát, de számolni kell az egészségügyi kockázatokkal is / Fotó: Shutterstock

A rettegett légiós betegség

A légiós betegséget a Legionella baktériumok okozzák. Nem emberről emberre terjed, hanem a Legionellával fertőzött aeroszol – mikroszkopikus méretű vízcseppek – útján. A fertőző baktériumok például egy vízcsap vagy zuhany megnyitása során juthatnak a tüdőbe, vagy szökőkutakból, pezsgőfürdőkből, vízporlasztó berendezésekből és egyes légkondicionáló rendszerekből. Az otthonok és az autók klímája nem jelent veszélyforrást, de ezeket is célszerű évente kitisztíttatni.

1976-ban írták le először a légiós betegséget, egy légkondicionált philadelphiai szállodában a koreai háborút megjárt veteránok találkozója után 34 ember halt meg. Azóta ismeretes ez a súlyos fertőzés, amelynek lappangási ideje 2–10 nap lehet, de átlagosan 3–6 nap a jellemző.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ útmutatója szerint a legionellózis súlyosabb formája, a légionárius betegség influenzaszerű tünetekkel kezdődik: fejfájás, rossz közérzet, gyengeség, hőemelkedés, izom- és ízületi fájdalom. 12–48 óra elteltével hidegrázás, magas láz és fokozódó erősségű, száraz köhögés jelentkezik. A 2–3. naptól kezdve a tüdőgyulladás tünetei dominálnak. A betegek kb. 30 százalékánál jelentkezhet hasmenés, hányás, és az esetek felében zavartság, a tudatállapot megváltozása következik be. A betegség halálozási aránya magas, átlagosan 15 százalékos, ami az egészségügyi ellátással összefüggő eseteknél még nagyobb lehet. Az enyhébb kórforma, a Pontiac-láz spontán gyógyuló, influenzaszerű megbetegedést okozhat.

Az útmutató kiemeli: a Legionella baktérium elméletileg bárkit képes megbetegíteni, azonban a tapasztalatok azt mutatják, hogy elsősorban az immunhiányos vagy legyengült immunrendszerű emberek érzékenyek a fertőzésre.

A légkondi elbánik a bőrrel is

Mivel a légkondi úgy hűt, hogy kivonja a nedvességet a levegőből, ez hatással van a bőrünkre is. A szellőzőnyílásokon kiáramló hideg levegő bőrszárazságot és irritációt okozhat, különösen az érzékeny bőrűek vagy ekcémás emberek számára. A száraz bőr sérülékeny, hajlamosabb az allergiára és a bakteriális fertőzésre is.

A hosszas dehidratáltság felgyorsítja a bőr öregedését, szakértők azt is állítják, akik közel 12 órát töltenek légkondicionált környezetben, gyorsabban öregszenek, erőteljesebben ráncosodnak. A hideg száraz levegő a szemet is kiszáríthatja, érzékenyeknek fejfájást is okozhat. 

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.