Műtárgy

David Hockney megdöntheti az élők rekordját

A brit festészet fenegyerekének fő műve a Christie’s kínálatában.

Előzetesen 80 millió dollárban állapították meg a szakértők az 1972-es Egy művész portréja (Medence két alakkal) című festmény értékét.

Ha David Hockney alkotása a Christie’s no­vember 15-i, New York-i aukcióján átlépi a 60 millió dolláros leütési árat, az egyben csúcsdöntés is, mivel a még élő művészek eladási rekordját Jeff Koons Balloon Dog (Orange) című műve tartja, amelyért 58 millió dollárt adtak 2013-ban.

A második helyezett Gerhard Richter Abstraktes Bild című festménye 46 millió dollárral. Hockney eddigi csúcsát 2018 tavasza hozta meg, amikor a Pacific Coast Highway, Santa Monica című festmény 28,5 millió dolláros árat ért el.

A műtárgypiac felülről árazódik be, így a rekordok nemcsak a publicitás miatt fontosak, hanem jelzik a művészeti piac virulensségét is. Nagyszabású kortárs csúcs pedig öt éve nem született, miközben a szegmens összforgalma dinamikusan nő. Ezért is övezi nagy várakozás a novemberi aukciót.

David Hockney festő, fotográfus, díszlettervező és iPad-művész, akit a brit pop-art egyik legmeghatározóbb alapítójaként tartanak számon. Nyolcvanadik szüle­tésnapjára a londoni Tate Britainben tavaly nagyszabású mo­no­­grafikus tárlatot rendeztek, amely aztán továbbutazott a párizsi Pom­pidou Központba és a New York-i Metropolitan Múzeumba.

A brit művész ismét a gyűjtők fókuszába került, a most elárverezendő kép ráadásul mindhárom tárlaton szerepelt. A kép Hockney magánéletében különösen fontos darab, mert a medence partján álló szőke fiatalember, Peter Schlesinger Hock­ney nagy szerelme és tanítványa volt a Los Angeles-i Kaliforniai­ Egyetemen. A műhöz több fotót, tanulmányt és vázlatot is készített, utóbbiak közül az egyik 2016-ban egymillió dollárért talált gazdára.

A most kalapács alá kerülő festmény beadója Joe Lewis brit milliárdos műgyűjtő és befektető, a Tottenham Hotspur labdarúgóklub tulajdonosa, aki a Bahama-szigeteken él. Angliában szenvedélyes műgyűjtőként ismerik, kollekciójában Picasso, Chagall, Matisse és Lucian Freud művei találhatók meg.

Ő vásárolta meg tíz éve 34,3 millió dollárért Francis Bacon Triptichonját, amelyet 257 millió dollárt érő luxusjachtján akasztott ki a falra. Befektetőként jó vételt csinált, mert a Bacon azóta megduplázta értékét.

A Christie’s az árverés előtt a világ pénzügyi és művészeti központjaiban élőben mutatja be a képet, így a közönség szeptemberben Hongkongban, októberben Londonban, majd az árverés előtt New Yorkban találkozhat a festménnyel.

A cikk a Világgazdaság szeptember 27-i számában jelent meg

árverés David Hockney Christie's rekord
Kapcsolódó cikkek