Műtárgy

Kiderül, ér-e annyit Van Gogh, mint a tökéletes tehén

Aukción eddig még nem szereplő festményt ütne le a Christie's.

Kevesebb mint egy hónap múlva, november 11-én, a Christie’s impresszionista és modern árverésén kalapács alá kerül egy Van Gogh-festmény, amelyért az aukciósház várakozása szerint akár 40 millió dollárt is megadhatnak.

Ez az összeg éppen annyi, amennyit Bill Gates Microsoft-alapító áldozott egy olyan vakcina kifejlesztéséért, amely a kórokozókkal szemben ellenállóbbá és termékenyebbé teszi a szarvasmarhákat.

Az 1887-ben festett Coin de jardin avec papillons, magyarra fordítva Kertrészlet pillangókkal című kép Van Gogh festői életművében kulcsfontosságú időszakban született: 1886 márciusa és 1888 februárja között, amikor két évet Párizsban töltött, ahol a kor fontos művészi áramlataival ismerkedett meg a pointillizmustól a japán nyomatokig. A most először árverésre kerülő festmény ezeknek a fejlődési mozzanatoknak mindegyikét ötvözi.

A kép most a Christie’s tokiói kiállítótermében látható egy értékesítés előtti kiállításon, hogy aztán átszállítsák a New York-i aukcióra. Az alkotás az elmúlt évben több fontos japán múzeumban szerepelt a Van Gogh és Japán című vándorkiállítás keretében. A festmény eredetileg a művész testvérének, Theo van Goghnak és leszármazottainak a tulajdonában volt, tőlük vásárolta meg – valószínűleg az 1910-es években – Joseph Reinach, aki a francia író és politikus, Dreyfus barátja volt. Az ő családja birtokolta hosszú ideig.

A mostani – meg nem nevezett – tulajdonosához 1998-került a Wildenstein galériából. Több mint tíz éve, az Amszterdamban és New Yorkban látható Van Gogh és az expresszionizmus című kiállításon felbukkant már az alkotás, a tárlat katalógusa egy névtelen angol gyűjtőt jelölt meg tulajdonosként.

Jóllehet kereskedelmi szempontból Van Gogh kései, Arles-ban készült festményei keresettebbek, mint a párizsiak, a Christie’s mégis magas árat vár a festményért, mivel az életműben kiemelkedő a szerepe, és még sosem jelent meg árverésen.

Az eladási árat az is emeli, hogy a piacon alig akad hozzáférhető Van Gogh. A szakmabeliek azt feltételezik, hogy főképp japán és kínai vevők érdeklődését keltheti fel a negyvenmillió dollárra taksált műalkotás.

A holland zseni ára

A festőművész eddigi árverési rekordját 1990-ben állította be a Gachet doktorról (ő volt Van Gogh kezelőorvosa az arles-i szanatóriumban) készített portré. A festmény 82,5 millió dolláros áron kelt el, ez mai becsértéken 150 millió dollár.

A cikk a Világgazdaság október 18-i számában jelent meg

Van Gogh árverés 40 millió dollár Christie's
Kapcsolódó cikkek