Nemzetközi gazdaság

David Hockney él és új rekordot állított be

A Medence két alakkal című képe a világ legdrágább, élő művésztől származó alkotása lett, amely 90,3 millió dollárért, azaz 25,5 milliárd forintért kelt el.

A Christie’s novemberi, háború utáni festményeket és kortárs műveket kínáló árverésén új aukciós rekord született.

David Hockney Medence két alakkal című képe a világ legdrágább, élő művésztől származó alkotása lett, amely 90,3 millió dollárért, azaz 25,5 milliárd forintért kelt el.

Az 1972-ben született kép a most 81 éves Hockney „medencés” festményeinek ikonikus darabja. Az élő művészek alkotásainak aukciós rekordját az amerikai Jeff Koons tartotta, akinek Balloon Dog című alkotása 58,4 millió dollárért kelt el 2013-ban.

A New Yorkban tartott aukció – amely megmutatja a biztos kortárs befektetési neveket és a kurrens irányzatokat – összforgalma 357,6 millió dollár volt összesen 44 tétel eladásával. Az látszik, hogy a nemzetközi trend most egyértelműen a londoni iskola festészetét, az amerikai graffitiből és a street artból kinőtt vonalat, valamint az állócsillag Andy Warhol munkáit virágoztatja fel.

Az aukció további fontos tételei közé tartozott egy Lucian Freud-portré 21 millió dolláros árával. Freud munkássága jelenleg Budapesten, a Magyar Nemzeti Galéria Francis Bacon, Freud és a londoni iskola festészetét bemutató kiállításán közelről is tanulmányozható. Mark Rothko, az amerikai absztrakt expresszionizmus egyik legkiemelkedőbb alakjának egy cím nélküli, 1962-ben festett, fekete-lila képét 36 millió dollárért ütötték le.

Rothko a legmagasabb árat 2007-ben érte el, akkor 72,8 millió dollárt fizettek egy képéért.

Több alkotást kínáltak Andy Warholtól is, közülük a legdrágább a Vénusz születése című, 1984-es akrilfestmény lett 4,8 millió dollárért. A művész Jackie Kennedyről készített nyomata 1,3 millió dollárért cserét gazdát.

Chris­tie’s David Hockney rekord
Kapcsolódó cikkek