BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Debrecenben is padlóra került a vendéglátás

Debrecen egyik nívós éttermét, a Barabást üzemelteti a Fanny Line Kft. a belváros szívében, a nagytemplom szomszédságában.

A cívisváros legnépszerűbb gasztronómiai fesztiváljainak az étterem a szervezője. Tavaly 17 százalékkal, 221 millió forintra növekedett a cég árbevétele, az idén azonban eddig 30-40 százalékos a visszaesés, és a járvány közepette nem jók a kilátások a máskor pörgő év végi szezonra sem. A bevételcsökkenés még nagyobb lenne, ha nem állnának több lábon, és nem ragadnának meg minden szalmaszálat. Részt vesznek a közétkeztetésben, partiszerviz-szolgáltatásaik vannak, és kiszállítják az ételt – ebbe a tulajdonos, Barabás Zoltán is beszáll, ha szükség van rá.

„A főtéren szokott lenni a Márton-napi libalakoma, amely nagy rendezvénnyé nőtte ki magát, valamint a karácsonyi vásár, és év végén szép forgalmunk szokott lenni a rendezvényekből. Most ez mind kiesik” – mondta. Az év végi szezonból, ha nincs járvány, szépen ki tudják termelni a gyengébb tél végi hónapok bér- és egyéb költségeit, most azonban a járvány miatt nincs bevétel.

A novemberi 50 százalékos bér- és járuléktámogatás segíthet átvészelni ezt a nehéz időszakot, ez azonban kifutott, és most a cég és a tulajdonos tartalékainak felélése következik. „Tavasszal sem küldtünk el dolgozót, és mindent megteszünk, hogy megőrizzük a teljes, 23 körüli létszámot, ami szükséges lesz az újrainduláshoz” – mondta Barabás Zoltán. Tavasszal csak három hónap esett ki, a második hullám azonban hosszabb küzdelmet ígér, és a vendéglátó szektort egyre többen hagyják el a régióban is. „Nem tudjuk, mikor lesz ennek vége, nem tudunk tervezni” – közölte. A szektor teljes felépülése egy-másfél évet is igénybe vehet, de előbb még nagyon nehéz hónapok következnek, amikor a vendéglátó-vállalkozások számára a túlélés lesz a tét. Ehhez további állami segítséget remél a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség, amelynek Barabás Zoltán az általános alelnöke. Javaslataikra korábban megvalósult a kiszállított élelmiszerek áfájának 27-ről 5 százalékra csökkentése. Most többek között további bértámogatásokat javasolnak, legalább április végéig.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.