Nemzetközi gazdaság

Angela Merkel az unióban látná a nyugat-balkáni országokat

Németország hárommillió adag oltóanyaggal támogatja a régió EU-n kívüli országait a koronavírus-járvány elleni védekezésben, összességében pedig harmincmillió adag vakcinával segíti a rászoruló országokat a COVAX nemzetközi oltóanyag-ellátási program révén, és ebből hárommillió adagot a lehető leggyorsabban a Nyugat-Balkánra juttatnak - jelentette ki Angela Merkel a Nyugat-Balkán stabilitásának erősítésére és EU-s integrációjának előmozdítására indított úgynevezett berlini folyamat kormány-, illetve államfői szintű tanácskozása után tartott tájékoztatóján.

Fotó: Anadolu Agency via AFP

A járvány miatt online formátumban tartott megbeszélésen a térség hat EU-n kívüli országának - Albánia, Bosznia-Hercegovina, Koszovó, Észak-Macedónia, Montenegró, Szerbia - vezetői és a német kancellár mellett részt vett az EU Tanácsa soros elnöki tisztségét betöltő Szlovénia miniszterelnöke, a francia államfő, az olasz kormányfő és az osztrák kancellár is, és egy sor térségi és egyéb szervezet képviselője. Az Európai Bizottságot Várhelyi Olivér  szomszédságpolitikai és bővítési biztos képviselte.

A berlini folyamat első csúcstalálkozóját 2014-ben tartották a német fővárosban. A hétfői volt a nyolcadik ilyen megbeszélés. A német kormány kezdeményezésére elindított folyamat sok "gyakorlati sikert" eredményezett - fejtette ki Angela Merkel, kiemelve, hogy éppen július  elsején lépett életbe a roaming (barangolás) szabályairól szóló megállapodás, így a térségben élőknek nem kell többletdíjat fizetniük, ha mobiltelefonjukat a régió egy másik országában használják.

Sikerült elindítani a térségi közös piac kiépítését is, bár még számos lépést kell tenni, meg kell oldani a többi között az iskoali végzettséget és a szakmai képzettséget tanúsító okmányok kölcsönös elismerését, és be kell vezetni az útlevél helyett a személyi igazolványra épülő szabad utazás rendszerét - tette hozzá a német kancellár.

Sok "nehézséggel" is meg kell még küzdeni, például Szerbia és Koszovó viszonyában, vagy Észak-Macedónia és az EU-tag Bulgária kapcsolatát tekintve. Ezekhez az ügyekhez "nagy türelemre" van szükség, de a háborús múltat tekintve önmagában is komoly eredmény, hogy a térségbeli államok vezetőinek közvetlen találkozói "a normalitás" részévé váltak - fejtette ki Angela Merkel.

Aláhúzta, hogy a Nyugat-Balkán EU-s integrációja nemcsak a térség országainak fontos, hanem az EU érdekét is szolgálja, a többi között "geostratégiai" okokból. Ezért Németország továbbra is a régió országai közötti megbékélés és együttműködés előmozdítására törekszik, és az a célja, hogy ezek az országok megszerezzék az EU-tagságot - mondta Angela Merkel.

Balkán Európai Unió Angela Merkel balkáni bővítés
Kapcsolódó cikkek