Az alacsony tavalyi bázis, a növekvő alapanyagárak és a tengeri szállításban tapasztalható problémák miatt lassulni fog a második félévben a kínai külkereskedelem növekedésének üteme – figyelmeztetett csütörtöki sajtótájékoztatóján Li Hszin-csian a kereskedelmi minisztérium illetékes államtitkára.

A tárca adatai szerint ugyan a tavalyi évhez képest 40 százalékkal több külföldi vállalat adott le új exportrendeléseket, a koronavírus okozta járványhelyzet globális alakulása változatlanul nagy bizonytalanságot okoz, és veszélyezteti a gazdaságok talpra állását.

Az év első felében a kínai export 38,6 százalékkal, az import pedig 36 százalékkal nőtt 2020 azonos időszakához képest, és 251,5 milliárd dolláros többletet termelt.

Fotó: AFP

Az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelem viszont a politikai ellentétek és az éles retorika ellenére ugrásszerűen fejlődik.

A kétoldalú forgalom az év első hat hónapjában 45,7 százalékkal nőtt 2020 azonos időszakához képest – gyorsabban, mint Peking legfontosabb partnereivel, vagyis a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségével (ASEAN) és az Európai Unióval, amelyekkel 38,2, illetve 37 százalékos bővülést értek el.

A kínai kivitel dollárban számolt értéke 42,6 százalékkal, az importé 55,5 százalékkal emelkedett. A helyzet pedig várhatóan tovább javul majd, hiszen Kína több millió tonnányi amerikai agráripari terméket vásárol az idén és jövőre is.

A Bloomberg elemzése szerint a kétoldalú forgalom gyors növekedése bizonyítja, hogy mindkét fél megtanult együtt élni a még Donald Trump amerikai elnök által bevezetett büntetővámokkal, amelyek még mindig több mint 300 milliárd értékű kínai importtermékre érvényesek. A kínai cégek amerikai termékeket importálnak, hogy teljesítsék a 2020-as kereskedelmi megállapodásban vállaltakat, az amerikaiak pedig Kínából vásárolnak olyan termékeket, amelyekhez máshonnan nem tudnak hozzájutni, hogy kielégítsék a keresletet, amelyet felpörgetett a washingtoni kormányzat több ezer milliárd dolláros ösztönzőcsomagja.