Nemzetközi gazdaság

Nem a klímaváltozás gyorsabb, a hatásai nagyobbak a vártnál

Extrém időjárási jelenségek pusztítanak a föld különböző pontjain, és az új technológiák és klímavédelmi politika nemcsak ezen segítene, hanem azon is, hogy a globális gazdaság kiláboljon a koronavírus-válságból.

Több tőkét kell fektetni a klímaváltozás lassítását célzó technológiák kifejlesztésébe, és ez jelentős szerepet játszana abban is, hogy a globális gazdaság kilábaljon a koronavírus-járvány okozta válságból – állítja Charles Dumas, a brit székhelyű TS Lombard befektetési kutatócég vezető közgazdásza. Ezen a téren a tettek eddig lassan követték az ígéreteket, most azonban van esély a változásra annak köszönhetően, hogy a kormányok világszerte hatalmas összegeket öntenek a gazdaságok talpra állításába. A termelés felpörgetésében alapvető szerepet játszik az energetika, és ezen a téren az előny egyértelműen a fenntartható forrásoknál van, hiszen a nap- és szélerőművek által termelt energia előállításának költségei folyamatosan csökkentek az elmúlt tíz évben, míg a gáz- és széntüzelésűé nagyrészt változatlan maradt.

Ez azt jelenti, hogy 2030-ra a ára fele akkora lesz, mint a szén- és gázalapúé

– mondta Dumas a CNBC-nek, és ennek köszönhetően könnyebben elérhetővé válik a zéró kibocsátási cél.

Fotó: Anadolu Agency via AFP

Ehhez azonban a kormányoknak a prioritások közé kell emelnie azokat az infrastrukturális és technológiai befektetéseket, amelyek révén megoldhatóvá válnak a fenntartható energiatermelés jelenlegi problémái, az időszakosság, illetve a megtermelt energia tárolása és eljuttatása a felhasználás helyére. A megújuló energiaforrásokba való ráadásul még egy haszonnal járna:

jelentős mennyiségű munkaerőigényes álláshelyet hozna létre, ami szintén a kormányok prioritásai közé tartozik a válság utáni időszakra.

A klímaváltozás pedig az utóbbi hetekben egyre nyilvánvalóbb. A hétvégén újabb heves esőzések és azt követő áradások pusztítottak Belgiumban és az Egyesült Királyságban. A BBC beszámolója szerint hétfőn két kelet-londoni kórház is azt kérte a betegektől, hogy maradjanak távol, mert a víz elöntötte a sürgősségi osztályokat, az egyik intézményben áram sem volt, és evakuálni kellett száz fekvőbeteget. A brit főváros tűzoltósága több mint ezer segélyhívást regisztrált. Belgiumban a meteorológusok figyelmeztettek, hogy szerdáig újabb heves zivatarok és áradások jöhetnek, alig két héttel az előző hasonló természeti katasztrófa után, amely az országban és a szomszédos Németországban 210 halálos áldozatot követelt, és több milliárd eurós anyagi kárt okozott. Az elmúlt hetekben áradások voltak Kínában, 49 Celsius-fokos hőmérsékletet mértek Kanadában, trópusi hőséget Finnországban és Írországban. Szibériában lángolt a tundra, az Egyesült Államokban pedig az erdők a rekord mértékű szárazság miatt, amely Brazília egy részét is sújtja. A tudósok ugyan régóta figyelmeztettek, hogy szélsőségessé válhat az időjárás a felmelegedés miatt, de az még őket is meglepte, hogy az extrém jelenségek ilyen gyorsan bekövetkeztek.

Nem annyira a klímaváltozás történik gyorsabban a vártnál, a felmelegedés üteme megegyezik azzal, amit évtizedekkel ezelőtt előre jeleztek. Inkább a tény aggasztó, hogy egyes hatásai nagyobbak annál, mint amit a tudósok jeleztek

– idézte a Reuters Michael Mannt, a Pennsylvaniai Állami Egyetem klímakutatóját.

áradások megújuló energia klímaváltozás felmelegedés
Kapcsolódó cikkek