Nemzetközi gazdaság

Német pénzözön zúdulhat a kriptodevizákba

Bár a szabályozók világszerte hümmögve figyelik a Bitcoin és társai térhódítását, egy most életbe lépő német jogszabály megnyitja a gátat: akár több, mint 400 milliárd dollárnyi befektetés is áramolhat a kriptodevizákba.

Hétfőtől az intézményi befektetők – példáaul a nyugdíjszolgáltatók és a biztosítók - németországi speciális alapjai (Spezialfond) befektetéseik akár 20 százalékát is kriptodevizák vásárlására fordíthatják. Ezzel Berlin egy olyan befektetési eszköz számára tárja nyitva a kaput, amelynek a terjedését a szabályozók gyanakodva nézik a világban, sok helyen fékezni igyekeznek, és amelyeknek a vitorlájából a nagy jegybankok saját kriptopénzeik bevezetésével tervezik kifogni a szelet.

Fotó: Shutterstock

Bár az alapok nyilván nem fogják hirtelen kitölteni a rendelkezésükre bocsátott keretet, potenciálisan óriási összegek szabadulhatnak keresletként a piacra:

ez a német alap-típus a Bloomberg információi szerint jelenleg mintegy 1800 milliárd euró (2100 milliárd dollár) értékű vagyont kezel.

A német nyitás jelentősége önmagán is túlmutat, hiszen beemeli a befektetések mélyáramába a kriptodevizákat, és újabb vásárlókat vonzhat. A német hozzáállás ugyanakkor féloldalas: a pénzügyi felügyelet, a BaFin maga is úgy írta le a  kriptodevizákat, hogy azok "magas kockázatúak és spekulatívak", ugyanakkor ösztönözné a létezésüket lehetővé tevő fejlett technológiákat – írta a Financial Times a jogszabály elfogadása után. 

Az érintett nagyságáról sokat mond, hogy meghaladja a legnépszerűbb kriptodeviza, a 725 milliárd dollárra rúgó teljes piaci kapitalizációjának a felét.

A német alapok nyilván nem szabadítják rá a piacra egyszerre ezt a hatalmas összeget, az is lehet, hogy csak csurrannak-cseppennek majd a befektetéseik. A kriptoeszközök tőzsdei kereskedését a berlini szabályozók mindenesetre nem könnyítik meg. Miként sok más országban Európában és másutt, ők is igyekeznek megkeseríteni a legnagyobb kriptodeviza a Binance életét. A Binance ma jelentette be, hogy a rendkívüli nyomás miatt beszünteti a derivatív kereskedést Európában.

Németország kriptodevizák Binance Bafin biztosító piac nyugdíjalapok bitcoin
Kapcsolódó cikkek