Nemzetközi gazdaság

Óriási lendületet vett Európa gazdasága

A várakozásokat meghaladva bővült az euróövezet és az EU gazdasága a második negyedévben az elsőhöz képest, és a delta-variáns jelentette kockázat, valamint az ellátási láncok problémái ellenére az elemzők többsége azt várja, hogy a lendület fennmarad a harmadik negyedévben is.

Az euróövezet gazdasága a várakozásokat meghaladva 2 százalékot bővült a második negyedévben az elsőhöz képest, és a nagyobb gazdaságok Németország kivételével mind felülmúlták az elemzők becslésében szereplő növekedést. Annak ellenére, hogy a delta-variáns és az ellátási láncok fennakadásai kockázatot jelentenek, az elemzők többsége azt várja, hogy a lendület fennmarad a harmadik negyedévben is. Az eurót használó 19 ország gazdaságának éves növekedése 13,7 százalékos volt az előző év azonos időszakához képest. Az elemzői konszenzusban 1,5 százalékos negyedéves és 13,2 százalékos éves növekedés szerepelt. Az unió egészében negyedéves összehasonlításban 1,9 százalékkal, éves szinten pedig 13,2 százalékkal nőtt a a második negyedévben – közölte az Eurostat.

Fotó: AFP

Az erős gazdasági mutatók megerősítik, hogy a korlátozások feloldása után a gazdasági fellendülés nagyon gyorsan megindult, annak ellenére is, hogy a folyamat nehezen kezdődött az oltási program lassabb felfutása és az ellátási problémák miatt, mely utóbbi jelenleg is fékezi a fellendülést. Az ezzel együtt is határozott teljesítménynövekedés azt mutatja, hogy a kereslet – a megtakarítások felhalmozódása miatt – nagyon gyorsan helyreállt, és a jelentős kormányzati támogatások sikeresen óvták meg a járvány által leginkább érintett ágazatokat is.

A legtöbb nagy gazdaság felülmúlta a várakozásokat, kivéve Németországot, amelyet az ellátási láncok problémái erősebben sújtottak, mint más országokat, tekintettel az autóipar jelentős szerepére. Németországban az elemzők 2 százalékos GDP-növekedést vártak a második negyedévre negyedéves alapon, azonban ennél jóval alacsonyabb, 1,5 százalékos lett csupán a növekedés. Ezzel szemben Franciaországban, Olaszországban és Spanyolországban a várakozásokat felülmúló volt a teljesítmény. A franciáknál a várt 0,8 helyett 0,9 százalékos lett a második negyedév gazdasági bővülése az elsőhöz képest, míg Olaszország és Spanyolország lenyűgöző, 2,7 és 2,8 százalékos növekedést produkált, a várt 1,3 és 2,2 százalékkal szemben.

A harmadik negyedévben a delta-variáns terjedése késleltetheti a korlátozások további enyhítését, és az ellátási láncok problémái továbbra is erősen sújthatják a feldolgozóipart, azonban a külső és belső kereslet továbbra is erős marad majd, ezért a negyedéves alapú növekedés ismét elérheti a 2 százalékot – vetítette előre Bert Colijn, az ING vezető közgazdásza. Ezt támasztja alá, hogy júliusban az Európai Bizottság gazdasági hangulatindexe az EU-ban és az euróövezetben is rekord értéket ért el.

A gazdasági fellendüléssel párhuzamosan júliusban tovább emelkedett az euróövezeti is, mely ezzel az Európai Központi Bank célértéke fölé került. Júliusban több mint két és fél éve a legnagyobb mértékben, 2,2 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak éves bázison az euróövezetben, míg a piaci konszenzus 2 százalékot várt júliusra, a júniusi 1,9 százalék után – derült ki az Eurostat jelentéséből. A vártnál nagyobb növekedést elsősorban az energiaárak okozták, melyek éves bázison, 14,1 százalékkal nőttek. Az élelmiszerek, alkoholos italok és élvezeti cikkek ára 1,6 százalékkal emelkedett. Ugyanakkor az előző havihoz képest 0,1 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak júliusban.

euróövezet gazdasága gdp adatok Európai Unió euróövezet gazdasági növekedéls
Kapcsolódó cikkek