Elsőként Phuket nyitotta meg kapuit a thaiföldi turistaparadicsomok közül – írja a CNBC.

Gyakorlatilag a sziget lett a „kísérleti nyúl” Thaiföld ambiciózus turisztikai újranyitási tervében.

Ennek részét képezi az a terv, hogy a sziget lakosságának 70 százaléka megkapja mindkét koronavírus elleni védőoltást. A helyi hatóságok közlése szerint mindez megvalósult, jelenleg 74 százalékos az átoltottság.

A helyi média ugyanakkor megkérdőjelezi ezen adatokat, mivel az szöges ellentétben áll a thaiföldi lakosság jelenlegi 4 százalékos átoltottsági arányával. A napi fertőzésszám is drámai módon visszaesett a szigeten – a héten eddig valamennyi nap egyszámjegyű új fertőzést regisztráltak, míg az országban vasárnap jelentették az eddigi harmadik legmagasabb esetszámot – 5406 fertőzöttel.

Amennyiben Phuketen jól sül el a kísérlet, valószínű hogy Thaiföld más részeit is megnyitják a turisták előtt.

Fotó: AFP

A Phuketre utazó turistáknak az alábbi szigorú járványügyi szabályokat kell betartaniuk:

  • Az utazóknak rendelkezniük kell az Egészségügyi Világszervezet (WHO), vagy a thaiföldi egészségügyi hatóságok által jóváhagyott oltási igazolvánnyal, amelyet minimum 14 nappal a szigetre érkezés előtt állítottak ki. Gyerekek korlátozások nélkül beléphetnek.
  • Szükség van egy 72 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztre, valamint egy minimum 100 ezer dolláros egészségügyi biztosítási kötvényre, amely kórházi kezelésre szorulás esetén fedezi a költségeket.
  • Szükséges egy belépésre jogosító belépési igazolvány kiváltása.
  • Fizetési bizonylatot kell bemutatni a szálláshelyről, csatolva a szükséges Covid-teszteket. Amennyiben két hétnél rövidebb időtartamra érkezik valaki, a visszaútról szóló foglalást is igazolni kell.
  • A beutazóknak igazolniuk kell, hogy az utazás előtti három hetet egy járványügyi szempontból alacsony kockázatú országban töltötték. Ezen országok listája a thaiföldi Járványügyi Minisztérium honlapján érhető el.
  • Az országba érkezőknek egészségügyi szűrésen kell átesniük, és le kell tölteniük egy ThailandPlus nevű alkalmazást, amely folyamatosan figyelemmel kíséri használója egészségügyi állapotát. Emellett el kell végezniük egy Covid-19 tesztet – amit saját forrásból kell fedezni – az eredményt pedig a szálláshelyen kell megvárniuk. Újabb tesztekre van szükség az országban tartózkodás 6. vagy 7. napján, hosszabb maradás esetén pedig a 12. vagy 13. napon.
Fotó: robertharding via AFP

A negatív teszttel rendelkezők szabadon utazhatnak Phuket területén, 14 nap elteltével pedig az ország más részeiben is szabadon mozoghatnak maszkviselés, a megfelelő távolság betartása, valamint folyamatos testhőmérséklet-ellenőrzés mellett.

A maszkviselés a többi között a szabadstrandokon és az autóban is kötelező.

A turistáknak előre kell fizetniük a szállásért és olyan hotelben kell helyet foglalni, amely rendelkezik úgynevezett „SHA +” minősítéssel, ami azt jelenti, hogy betartották a Biztonsági és Egészségügyi Igazgatóság intézkedéseit, továbbá az alkalmazottak 70 százalékát beoltották.

A pozitív teszteket produkálókat a Thaiföldi Turisztikai Hatóság által meghatározott egészségügyi intézményekbe irányítják – a kezelés saját költségen történik.

Phuket 11 millió turistával a világ 15. leglátogatottabb városa volt a pandémia előtti utolsó évben, 2019-ben.