Nemzetközi gazdaság

Évtizedes gödörből másztak ki a görög bankok

Az EKB után a Moody's is pozítivnak véli a korábban sérülékenyebbnek tartott görög bankok kilátásait.

A Moody’s az Európai Központi Bank (EKB) legfrissebb stressztesztjére hivatkozva úgy ítéli, hogy a görög bankrendszer túljutott a 2008-as válságot követő, majd 2015-ben tetőzött, az egész szektort érintő jelentős kockázatokkal járó időszakon. 

A Moody’s szerint Görögország négy meghatározó bankja képes lenne fedezni az esetleges veszteségeket, egy kedvezőtlen válságforgatókönyv esetén is.

Az EKB stressztesztje a 2021–2023 közötti időszakra vonatkozóan mérte fel a bankok ellenálló képességét, abban a szimulált helyzetben, ha a járvány elhúzódása miatt hosszan tartóan alacsonyak a kamatok, 12,1 százalékon tetőzik a munkanélküliségi ráta, és gyenge a GDP-növekedés üteme. Az EKB ugyanazt a módszert alkalmazta, amelyet az Európai Bankhatóság (EBH) használt 2021-es stressztesztje során, így vizsgálata magában foglalta a járvány miatt fizetési moratóriummal érintett hitelek elemzését, és figyelembe vette azokat a kormányzati garanciákat, amelyeket a bankok megszerezhettek.

Fotó: Konstantinos Tsakalidis / SOOC via AFP

A teszt azt mutatja, hogy Görögország négy rendszerszinten meghatározó bankja – az Alpha Bank SA (hosszú távú adósságminősítése: Caa1, kilátása: pozitív), az Eurobank SA (Caa1, pozitív), a National Bank of Greece SA (Caa1, stabil) és a Piraeus Bank SA (Caa2, pozitív) – további tőkeemelés nélkül is képes lenne fedezni az esetleges veszteségeket. 

A bankok magas tőkemegfelelése lehetővé teszi, hogy olyan stratégiai átalakításokat hajtsanak végre, amelyek csökkentik a nemteljesítő hitelek állományát, és javítják a nyereségességet. 

A Moody’s hangsúlyozza, hogy a teszt eredményei arra utalnak, hogy Görögország bankrendszere fokozatosan a normalizálódás felé halad. A görög bankok elsődleges alapvető tőke (CET1) rátája 2023-ra átlagosan 610 bázisponttal 7,2 százalékra csökkenne a kedvezőtlen forgatókönyv esetén, szemben az EBH által vizsgált euroövezeti bankok átlagos 485 bázispontos csökkenésével. Azonban, ha figyelembe veszünk minden olyan közelmúltbeli és közelgő tőkemódosítást, például alaptőke-emelést, nagyobb kockázatú eszközök kivezetését és a nem központi tevékenységek értékesítését, az átlagos csökkenés megközelítőleg 400 bázispontra enyhül, ami nagyjából 9,3 százalékos CET1 aránynak felel meg. Ugyanakkor a bankok tőkeképzésében továbbra is jelentős mennyiségben vannak jelen halasztott adókövetelések (DTA), ami strukturális hitelezési gyengeséget okoz, és csökkenti a bankok veszteség-elnyelő képességét.

Nagyon eltérő eredményeket hozott az EKB vizsgálata az euróövezet egyes bankjai esetében, azonban a CET1 ráta jelentős csökkenés ellenére a bankok CET1 tőkemegfelelése átlagosan 10 százalék fölött maradt a legrosszabb stresszforgatókönyv esetén is, melynek fő oka a magas, 15 százalékos kiinduló tőkemegfelelés volt. 

A világ legrégebbi ma is működő bankja, az 1472-ben alapított olasz Banca Monte dei Paschi di Siena érte el a leggyengébb eredményt, tőkemegfelelése a teszt alapján 2023-ra mínusz 0,1 százalékra esne. A gyengébben teljesítők közé tartozik a Deutsche Bank a 7,4 százalékos; a francia Societe Generale a 7,5; a német Commerzbank a 8,2; a francia BNP a 8,2, a spanyol Banco Santander a 9,7 és a spanyol Banco Bilbao a 8,7 százalékos eredményével.

Fotó: Hans Lucas via AFP

Az európai bankfelügyelet stressztesztek segítségével méri fel, hogyan birkóznak meg a bankok a pénzügyi és gazdasági megrázkódtatásokkal. A vizsgálati eredmények segítségével a felügyelet meg tudja állapítani a bank sérülékeny pontjait, hogy a problémákra idejekorán megoldást keressenek a bankokkal való felügyeleti párbeszéd révén. Az EKB többféle stressztesztet végez. Minden évben az egész Európai Unióban elvégzik az Európai Bankhatóság irányításával végzett tesztet, amelyet kiegészít az EKB-nak a felügyeleti felülvizsgálati és értékelési eljárás (SREP) során végzett stresszvizsgálata. Emellett végezhetnek tematikus stressztesztet is, amely a bankok megfelelő pénzügyi állapotának nagyszabású ellenőrzése. Ez egy stressztesztből és egy eszközminőség-vizsgálatból áll, és felméri, hogy a bankoknak elég tőkéjük van-e a veszteségek kivédésére. A harmadik tesztfajta a makroprudenciális célú stresszteszt, a pénzügyi stabilitásra és rendszerszintű hatásokra irányul, nem pedig az egyes bankokra. Ezeken kívül szükség esetén az egyes bankokon vagy csoportokon külön stressztesztek is végezhetők.

Görögország Moody's stresszteszt Európai Központi Bank (EKB)
Kapcsolódó cikkek