Átmenetinek tartja az euróövezeti számos hajtóerejét az Európai Központi Bank (EKB) elnöke, Christine Lagarde, és véleménye szerint ezek a rendkívüli hatások jövőre már el fognak csitulni.

Fotó: Martin Bertrand / Hans Lucas / AFP

A fogyasztói árak emelkedésének az üteme gyorsabbnak bizonyult a vártnál azzal párhuzamosan, ahogy megindult az euróövezeti gazdaság kilábalása a járványvédelmi zárlat miatt kialakult visszaesésből. 

Az EKB döntéshozói közül ezért jónéhányan azon a véleményen vannak, hogy az infláció jövőre is jóval az EKB 2 százalékos célja felett lesz, amelyhez a monetáris politikai döntéseit igazítja. 

A CNBC tévécsatornának adott interjúban azonban az EKB elnöke, Christine Lagarde az áremelkedésért nagyrészt a termelőipar beszállítói láncaiban jelentkező fennakadásokat tette felelőssé és annak a meggyőződésének adott hangot, hogy az infláció jövőre már stabilizálódni fog. 

Jövőre már az árak stabilizálódására számítunk, mert az áremelkedést kiváltó tényezők csak átmenetiek

– fogalmazott. "Ha pontosan megvizsgáljuk az okokat, a tényezők többsége az energiaárakhoz köthető" – tette hozzá. 

Véleménye szerint a helyzet stabilizálódni fog, mihelyt az ipar megtalálja új beszállítói forrásait. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a magasabb energiaárak tartósnak bizonyulhatnak, mert részben a megújítható forrásokra való átállással hozhatók összefüggésbe. A "frontvonalak" azonban meg fognak mozdulni, mihelyt szűkösebbé válik a munkaerőpiaci helyzet – mondta, hozzátéve, hogy ezen a területen bőven van még mit tenni, hiszen még legalább egymillióval többen vannak munka nélkül, mint a vírusválság előtt.