Megfontolandónak nevezte az energiavállalatok extraprofitjának megadóztatását hétfőn Virgil Popescu román energiaügyi miniszter, aki a parlamentben számolt be arról, hogy a kormány milyen intézkedéseket tervez az energiaárak mérséklése érdekében.
 

Virgil Popescu román energiaügyi miniszter
Fotó: gov.ro

Popescu elmondta, hogy felvetődött az energiavállalatok extraprofitjának a megadóztatása, ami egy olyan lehetőség, amit érdemes megfontolni. A miniszter nem híve annak a megoldásnak, hogy a termelői áraknál felső határt szabjanak meg, mert egy ilyen intézkedés akadályozná a beruházásokat. 

A fogyasztói árak mérséklése érdekében viszont érdemes elgondolkodni az extraprofitok megadóztatásán

 — tette hozzá a tárcavezető. 

Ezt meg kell tárgyalni a pénzügyminisztériummal, nélküle nem lehet egy ilyen döntést meghozni, de ez egy olyan javaslat, amelyet érdemes megvitatni

 — mondta Popescu.

A tárcavezető ugyanakkor azon meggyőződését fejezte ki, hogy az egész Európában megfigyelhető energiadrágulási hullám idővel lecsillapodik, és az árak ismét csökkenni fognak.

Romániában az elmúlt egy évben a villamosenergia és a gáz átlagban 21 százalékkal drágult. Ezért a kormány a szociálisan védendő fogyasztók minimális energiaszükségleteinek biztosításáról fogadott el törvényt. Emellett a kabinet a háztartások csaknem kétharmadának adna állami támogatást a villamosenergia- és gázszámlák kifizetéséhez. Ez utóbbiról sürgősségi kormányrendeletet tervez elfogadni.