Rekordütemben hagyták ott munkájukat az amerikaiak augusztusban. 4,3 millió ember mondott fel – a bárokban, éttermekben dolgozók, valamint a kiskereskedelmi alkalmazottak vitték a prímet – írja a CNBC az Egyesült Államok Munkaügyi Minisztériumának adataira hivatkozva.

Ez az előző hónaphoz képest 2,9 százalékos emelkedés, ami 242 ezer munkavállalót jelent.

Hasonló felmondási hullámra 2000 decemberében volt példa utoljára, akkor szintén 4,3 millióan hagyták ott munkájukat.

Fotó: AFP

A tömeges munkaelhagyás okát abban látják, hogy az emberek magabiztosan lépnek ki újra a munkaerőpiacra, és bíznak benne, hogy máshol el tudnak helyezkedni. A Covid-19 válság idején még főként egészségügyi okok miatt adták be a felmondásukat az amerikaiak.

A vendéglátó- és a szállásiparban összesen 892 ezren, a kiskereskedelemben 721 ezren, míg a szociális ágazatban 534 ember hagyta el a munkáját.

A felmondások mellett a munkalehetőségek is csökkentek augusztusban. Az üres álláshelyek száma a júliusi 11,1 millióhoz képest 10,44 milliára esett az utolsó nyári hónapban.

A munkaerőpiaci folyamatokat az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve is árgus szemekkel figyeli.

Az országban óriási a munkaerőhiány a koronavírus delta variánsának terjedése, a felmondások, valamint azért, mert a gyermekgondozás miatt nem tudják megoldani a munkába járást. Eközben a gazdaság erős mint egy bika, óriási a munkaerőigény

– mondta Chris Rupkey, a Fwdbonds piackutató vezető közgazdásza.