Bill Gates szerint 8-10 Teslát is hozhat a klímaváltozás elleni fellépés és a szektorba fektetők akár a jövő Microsoftját, Google-jét és Amazonját is megtalálhatják – írja a CNBC.

Fotó: Shutterstock

A milliárdos szerdán egy virtuálisan megtartott konferencia kapcsán adott interjút, ahol kifejezte, hogy a klímaváltozás kezelését célzó cégekbe fektetők olyan hozamokat érhetnek el, amihez csak a technológiai szektor felfutása mérhető. Ugyanakkor figyelmeztetett arra, hogy miként a dotkom lufi is sok cég csődjét hozta, úgy ezen a területen is lesz számos sikertelen vállalkozás is, különösen, hogy számos technológia még több százmillió, esetleg több milliárd dollárnyi befektetést igényel mielőtt alkalmazható lenne.

Éppen ezért a legtöbb ilyen kezdeményezés sikeréhez kormányzati támogatásokra is szükség lehet, ezért a kevésbé bátor befektetőknek inkább csak a napelemes befektetéseket ajánlja, szemben a kockázatosabb karbon kivonással, hidrogénnel, repülő üzemanyaggal vagy zöld acéllal foglalkozó cégek helyett.

Magas lesz a kudarcok aránya szerinte, de van esélye a lényeges sikereknek is, ám aki nem bírja a kockázatokat vagy a közeljövőben szeretne nagy hozamokat realizálni, azoknak azt ajánlja, hogy máshol keresgéljenek.