Nemzetközi gazdaság

Hiperszonikus fegyverzetben Kína évekkel előzi az amerikaiakat

A hangsebességnél több mint ötször gyorsabban haladó hiperszonikus fegyverek fejlesztésében Kína „legalább évekkel” megelőzte az Egyesült Államokat – állította az amerikai fegyvergyártó Raytheon vezérigazgatója, Gregory Hayes európai idő szerint az éjszakai órákban.

Fotó: Shutterstock

Az amerikai hadsereg és a fejlesztők rendelkeznek tudással a hiperszonikus hadviselésről, sőt számos program is folyik a szükséges technológiák bevezetésére, a kínaiak azonban már az alkalmazásnál tartanak mondta Hayes a Bloomberg televíziónak. A Raytheon egyébként amely hiperszonikus cirkálórakétát fejleszt az amerikai hadsereg számára tegnap tette közzé harmadik negyedéves eredményeit, és részvényei 2,3 százalékot estek New Yorkban.

Az ultragyors fegyverek fejlesztése azért kap különös figyelmet, mert kibillentheti a status quóból az amerikaiak, a kínaiak és az oroszok között folyó technológia versenyt. A hiperszonikus kapacitások alakulása „a hazára leselkedő legdestabilizálóbb fenyegetés fogalmazott Hayes. – Az idő a reagálásra nagyon-nagyon rövid.”

Nyugati sajtóértesülések szerint Kína a nyáron két hiperszonikus fegyvert is tesztelt. A Financial Times értesülését Csao Li-csien kínai külügyi szóvivő másfél hete cáfolta, és elmondta: a lap által említett kísérlet valójában egy űrhajó újrahasználhatóságát biztosító technológia rutinszerű tesztelése volt. 

Hayes elmondta: Amerikának mielőbb automatizált rendszerekre lesz szüksége, amelyek képesek megvédeni az ultragyors rakéták ellen, amelyeknek a sebessége elérheti az óránkénti 22 ezer mérföldet (35 ezer kilométert) is. A Raytheon szeptemberben már sikerrel felbocsátott egy cirkálórakétát, amelynek a sebessége meghaladta a hangsebesség ötszörösét.

Fotó: Raytheon Technologies

Lesznek fegyvereink, amelyek kihívást jelentenek az ellenfeleknek, de azt gondolom, a legfontosabb, hogy a hiperszonikus rakéták elhárítására összpontosítsunk, ez lesz most a kihívás

  mondta Hayes.  

hiperszonikus USA rakétatechnológia Kína fegyverkezési verseny fegyvergyártás Raytheon
Kapcsolódó cikkek