Egyfelől mintha enyhülne a Washington és Brüsszel közötti, elsősorban kereskedelmi-gazdasági-ipari ellentétekből fakadó konfliktus, másfelől újabb feszültségforrások bukkannak fel. Ezek az ellentmondásos, sehová sem vezető, de komoly érdekkülönbségeket takaró viszályok veszélyeztetik az Atlanti-óceán két partja között megindult óvatos közeledést, kompromisszumkeresést, annak első kezdeményét, a Trade and Tech Council (Kereskedelmi és Technológiai Tanács) munkáját – emelte ki a Figyelő cikke.

Ennek a vitának, érdekütközésnek lehet az egyik – fontos – leágazása az európai élelmiszer-exportálók fokozódó szembenállása az amerikai mezőgazdasági komplexum szereplőivel.

Európai hátraarc

Nagyon úgy néz ki, hogy az általános, kereskedelmi háborús hangulatú viszálykodásnak csak az öreg kontinens (részleges?) visszavonulása vethet véget. A Politico.eu keményen fogalmaz:

„Európa kezdi felfogni, hogy csak egy korábban elképzelhetetlen mértékű engedménnyel vethet véget a (Washingtonnal vívott) kereskedelmi háborúnak,

amelyet Donald Trump előző amerikai elnök indított, s amit utóda, Joe Biden folytat.” Ez azt jelentené, hogy az EU – benne elsősorban Németország – fogja rövidebb pórázra acéliparát, vegye vissza a tengerentúlra irányuló acéltermékexportját, mert az ottani ellenérdekelt lobbi keményen szorongatja Bident. No meg ne törekedjen arra, hogy kiszorítsa az USA-t a világ vezető agrárhatalmának a szerepéből. Az acélvitában Magyarország nem érdekelt, hiszen nincs benne az uniós sorrend szerinti első tízben, ám az agrárszektort érintő konfliktusban – mint erős mezőgazdaságú ország – nyakig benne lehetünk.

Fotó: Getty Images

Élelmiszer-háború

Ez utóbbi kapcsán utalt rá Tom Vilsack amerikai illetékes miniszter, hogy élelmiszer-agrár háború törhet ki Brüsszel és Washington között. Az EU a klímavédelem jegyében szigorítaná például a növényvédő szerek használatát. Ezt az Egyesült Államok arra való hivatkozással dobja vissza, hogy a korlátozások bevezetése termés(hozam)-csökkenéssel járhat és tovább élezi az amerikai–uniós ellentétet, amely a GMO-mentesség körüli vita kapcsán már úgyis kialakult. Vilsack az USA érdekeinek a szempontjából az EU-ban tavaly elfogadott és a fenntartható, biztonságos élelmiszer-termelést célzó Farm to Fork (F2F) stratégiában látja a legnagyobb ellenséget.

Ennek fő pontjai a következők:

  • 2030-ig a felére kell csökkenteni a vegyi alapú rovarirtó szerek alkalmazását,
  • ötödével szükséges visszafogni a műtrágya-felhasználást,
  • a felére indokolt korlátozni a haszonállatok és az akvakultúrák kezelésére alkalmazott mikrobiológiai szerek eladását az unióban,
  • át kell térni a biogazdálkodásra a közösség mezőgazdasági művelésre használt területének a negyedén.

A kiindulási alap az, hogy az agrárszektor, az élelmiszer-termelés bocsátja ki a klímaváltozást felgyorsító üvegházhatású gázok tetemes hányadát. A százalékokról vita folyik, ám azt, hogy a mezőgazdasági tevékenység nagymértékben oka az üvegházhatást kiváltó gázok légkörbe kerülésének, általánosan elfogadják.

Bizonytalan termelők

Több elmélet létezik az agrárellentétek kiéleződésének okára. Az egyik szerint veszélybe kerülhet az Egyesült Államok kivitele, ami azért fontos, mert a teljes amerikai mezőgazdasági termelés negyedét exportálják. Az USA és Kína közti kereskedelmi háború érdekes módon nem érintette a fő felvevőpiacot. A távol-keleti országba irányuló amerikai agrárkivitel tavaly csaknem megduplázódott, s így meghaladta a 26 milliárd dollárt. Ám a tengerentúli termelők-exportőrök bizonytalanok, nem látják, mire megy ki a Biden-kormány Kína-politikája.

A másik lehetőség:

Washington attól tart, hogy Brüsszel lépései a mezőgazdasági globális termelés 11 százalékos csökkenését és az agrártermékek 89 százalékos drágulását okozzák, ha a világ országai átveszik az F2F-célokat. A föld népességét fenntartható módon etetni kell, s nem kockáztathatjuk ezt a Farm to Forkkal – mondják az Egyesült Államokban. Az USA az ENSZ szeptemberi élelmiszeripari csúcstalálkozóján koalíciót szervezett az uniós stratégiával szemben. A tengerentúlon indítják az amerikai vezetésű ellenprogramot. „Nehogy már az EU diktálja az új normákat a világ kukoricaföldjein és tejgazdaságaiban!” – summázza a washingtoni véleményeket a Politico.

A cikk a Figyelő hetilap október 14-iki számában került publikálásra.