Nemzetközi gazdaság

Kötelező oltást akar az új német kancellár

Kötelezővé tenné a Covid-19 elleni oltást Angela Merkel német kancellár utódja. A szociáldemokrata Olaf Scholz, aki hárompárti koalíció élén hamarosan átveszi a kormányrudat, ezt egy videókonferencián vetítette előre hírügynökségi jelentések szerint.

Fordulat állhat be Németországban: az elmúlt hónapokban a politikai vezetők személyes döntésnek nevezték, felveszik-e az ország polgárai a Covid-19 elleni vakcinát, Olaf Scholz jövendőbeli kancellár azonban a 16 tagállami vezetővel és elődjével, Angela Merkellel folytatott mai videobeszélgetésen kijelentette, hogy támogatná a védőoltás kötelezővé tételét – írta a Bloomberg egy jól értesült forrásra hivatkozva. Ugyanígy értesült a Reuters is.

Fotó: MARTIN SCHUTT / AFP

A szomszédos Ausztriában februáról kötelezővé tették az oltás felvételét, sőt az oltatlanoknak külön kijárási tilalmat is bevezettek. A német Zöldek társelnöke, Robert Habeck is támogatná szigorúbb korlátozások bevezetését az oltatlanok számára – ezt a ZDF televíziónak nyilatkozta. A korábbi puhaság hozzájárulhatott, hogy Németországban viszonylag alacsony az átoltottság, kevesebb, mint 70 százalék – írta a Bloomberg. (Ez egyébként körülbelül az átlagának felel meg. Az unió nyugati, északi és déli peremországaiban – Görögország kivételével – viszonylag magas az oltottság, a középső és keleti területein pedig alacsonyabb.)

A Reuters értesülései szerint Scholz szándéka, hogy Németországban február végére lépjen életbe a kötelező oltásról szóló szabály, az a jelentésből nem világos, hogy addigra kellene-e beadatni a vakcinát, vagy ettól kezdődőden. Az ellenzékbe került konzervatívok kormányozta tartományok ugyancsak szigorúbb szabályokat szeretnének az oltatlanoknak, szociáldemokrata források szerint azonban a mai ülésen még nem várhatók konkrét döntések – írta a hírügynökség.

Németország vakcina oltásellenesség kötelező oltás oltás Ausztria
Kapcsolódó cikkek