Nemzetközi gazdaság

Küszködik a kínai ipar, nem is várhatók jobb hírek

Némi reménysugár érkezett kelet felől a világgazdaság számára, de a kínai gazdasági aktivitási adatok ellentmondásosak, és előre tekintve nem ígérik, hogy az elmúlt hónapok lelassulása után egyhamar újra nekilódul a növekedés.

Mérföldkő lehet a világgazdaság kilábalásának folyamatában, ha szerdán elkezdi visszafogni a pénzügyi lazítást a Federal Reserve, Ázsiából mindenesetre vegyes jelek érkeznek, a lelassult kínai gazdaság számára a friss beszerzésimenedzser-indexek (BMI) nem ígérnek fordulatot, miközben az európai ipart is az energiaárak emelkedése és a nyersanyagok hiány sújtja.

Kína ma közzétett Caixin/Markit ipari BMI-je szolgált némi reménysugárral:

 négyhavi csúcsra, 50,6 pontra emelkedett októberben, pedig az elemzők azt várták, hogy a stagnáló aktivitást jelző 50 pontos vonalnál marad. A javulás egyik oka, hogy az elmúlt hónapok termelést hátráltató energiahiány mintha valamelyest enyhült volna, de ugyanez az egyik gyenge pont is. A téli hónapokban Kínában rendszeresen visszatérő probléma az energiahiány, aminek a hatását a szezonalitás miatt az éves bázisú gazdasági adatok nem mutatják ki. A havi alapú BMI igen, csakhogy ezek az adatok nem mindig bizonyulnak pontos előrejelzőnek, ráadásul még az a piaci szolgáltató Markit előtt az állami statisztikai hivatal vasárnap közzétette eltérő vállalati körben végzett saját felmérését, és ez azt mutatta, hogy az ipari BMI a szeptemberi 49,6 pontról 49,2-re lanyhult. A Caixin indexhez hasonlóan csökkentek az rendelések, sőt ebben az adatsorban a hazaiak is. A zsugorodó aktivitás okai a járvány, az emelkedő anyagköltségek, az áramhiány és a karbongáz kibocsátását csökkentő állami igyekezet. Az NBS a nem ipari szektorokra is közzétett indexet, és bár itt még kitart az aktivitás növekedése, ez a mutató is csökkent, a szeptemberi 53,2 pontról 52,4-re.

Októberben a gazdaságot bénító legfontosabb tényező az áramhiány volt, ami miatt egyes üzemek napokig működni sem tudtak 

- írta Iris Pang, az ING kínai főközgazdásza. 

Fotó: Shutterstock

Az ipari rendelések gyengélkedése a következő hónapokra sem jó jel. A többi szektort tekintve, a fizetési problémákkal küszködő ingatlanágazat aktivitása tovább csökkenhet, és a privát oktatást sújtó állami intézkedések is visszafogják az aktivitást. Ugyanakkor Kína a Covid-19-cel szemben kitart a záró tolerancia politikája mellett, ami azt sugallja, hogy a jövő évnél előbb nem enyhítenek a korlátozásokon, ami többek közt a turizmust hátráltatja - írta a közgazdász. 

 Az üzemanyagokat tekintve egyébként Kína vasárnap rendkívüli lépésre szánta el magát:

 felszabadítják az állami benzin- és dízeltartalékokat. A hír hatására a világpiacon némileg csökkentek a Brent és a U.S. West Texas Intermediate olajárak. A kínai CSI300 részvényindex azonban 0,4 százalékkal alacsonyabban zárt ma, mivel az idegeket a járvány terjedéséről szóló hírek borzolják, amelyek további problémákat ígérnek az idegenforgalmat, a szolgáltatásokat és a fogyasztást tekintve.  A sanghaji Disneyland például hétfőn és kedden a járvány miatt nem fogad látogatókat, a dolgozókat Covid-tesztre kötelezték. Mekkora az óvatosság és a szigor, jól illusztrálja, hogy Kínában október 17 és 31 közt 484 belföldi eredetű Covid-esetet jelentettek - főképp északon -, miközben Magyarországon tizenegyezer felett volt a fertőzések kimutatott száma csak a hét végén.

Ázsia egészét és a csendes-óceáni térséget tekintve kedvezőbb a kép, mint Kínában. 

Az ausztrál ipari BMI 56,8-ról  58,2-re pörgött fel októberben, a japán 51,5-ről 53,2-re, az indonéz 52,2-ről 57,2-re, az indiai 53,7-ról 55,9-re. Az tagállamai a mai ünnepet követően többnyire holnap közölnek ipari BMI számokat. Régiónkból a cseh adat ma vált ismertté, 58-ról 55,1-re csökkent, ami még mindig növekedést jelent. Nem jó előjel, hogy Európa legnagyobb gazdaságában, Németországban a ma közölt adatok szerint szeptemberben 2,5 százalékkal visszaestek a kiskereskedelmi értékesítések, pedig az elemzők 0,6 százalékos növekedést vártak.

szolgáltatási BMI Kína ipari termelés BMI beszerzési menedzser index
Kapcsolódó cikkek