A glasgowi klímacsúcs kudarcát követően egyre inkább eluralkodni látszik a pesszimizmus a klímaváltozás megfékezésével kapcsolatban, ám a Financial Times írása szerint legalább egy területen érdemi előrelépés látható, és ez a zöldtechnológiát ígérő startupokba áramló tőke mennyisége.

A lap idézi a PwC legújabb, State of Climate Tech 2021 jelentését idézi, mely szerint 2013 óta 222 milliárd dollár áramlott a szektorba, ráadásul ennek több mint harmada, 87,5 milliárd dollár a tavalyi év második és az idei év első félévében eszközölt A tőkeáramlás gyorsulását mutatja, hogy az idei év első féléve több mint 60 milliárd dollárnyi új befektetést hozott a területen, 210 százalékos növekedést mutatva az egy évvel korábbi értékhez képest.

Azonban az írás optimizmusa sem teljes, így felidézik a 2000-es évtized végének hasonló folyamatait, 

amikor a tiszta technológiákba áramló pénzek végül nem jártak eredménnyel az országok rövidlátó politikái miatt. 

Az akkori összeomlás sokakat tántorított el a hasonló befektetésektől, de talán a mostani fellángolás tartósabb lehet, lévén mára a tétek is jóval nagyobbra nőttek és a zöldtechnológiák terén is számos előrelépés történt.

Fotó: Shutterstock

A klímatechnológiával kapcsolatos átlagos befektetés értéke is megnégyszereződött időközben, de persze ez még mindig csepp a tengerben a valóban szükséges befektetésekhez képest. A lap által idézett lehetőségek, mint az évtizedek óta 20-30 év múlva érkező fúziós energia vagy az űrben termelt sem sugároz túlságosan realisztikus képet és a PwC kutatása is kiemeli, hogy 

a széndioxid és egyéb üvegházhatású gázok kibocsátását 80 százalékkal csökkenteni képes öt terültre csak a befektetések negyede érkezett 2013 óta.

A lap írása említi a közkeletű környezetvédők által megfogalmazott kritikát is, mely szerint a technológiai csodavárás csupán eltereli a figyelmet a megoldandó problémákról és az erre adott válasz sem kecsegtet túl sok jóval. Az ugyanis azt állítja, hogy már annál a pontnál járunk, amikor minden lehetőséget igyekeznünk kell megragadnunk. Akárhogy is forgatom ez az álláspont nem a remény, hanem a kétségbeesés hangja.

Az írás szerint a klímaváltozás megfékezése napjaink legnagyobb piaci lehetőségét jelenti és az intézményi befektetőket is arra szólítja fel, hogy csatlakozzanak a probléma kezeléséhez.

Mindenesetre a reménysugarakat némileg elhalványíthatja az is, hogy az egy év alatt az iparágba áramló tőke nagyságrendileg csupán a fele a klímaváltozással összeköthető idei 10 legköltségesebb katasztrófa által okozott anyagi károknak.